Mainos
Mainos

Pakistanin levottomuuksissa kuolonuhreja ja suuri määrä loukkaantuneita

Pakistanissa on ollut levoton viikonloppu, kun islamistit ovat ottaneet yhteen poliisien ja puolisotilaallisten joukkojen kanssa. Lauantaina alkaneet yhteenotot jatkuivat sunnuntaina ainakin pääkaupunki Islamabadin ulkopuolella.

Lauantaina väkivaltaisuuksissa kuoli kuusi poliisia sekä loukkaantui liki 200 ihmistä. Myös monet loukkaantuneista ovat poliiseja.

Pakistanin hallitus on kutsunut armeijan avuksi, mutta maan armeija vaikutti viikonloppuna haluttomalta puuttumaan tilanteeseen.

Pahimmat yhteenotot on käyty Islamabadista naapurikaupunkiin Rawalpindiin johtavalla tiellä, jonka liikenteen islamistit katkaisivat jo viikkoja sitten. Sadat, ehkä jopa tuhannet mielenosoittajat jatkoivat protestia tiellä sunnuntaina.

Kapinaprotestit käynnisti islamistien pieni TLP-puolue, joka vaatii oikeusministeri Zahid Hamidin eroa. Islamistit katsovat Hamidin syyllistyneen jumalanpilkkaan, kun tämä oli muuttanut vaaliehdokkaiden vannomaa valaa siten, että siinä ei mainittu profeetta Muhammadia.

Jumalanpilkka on hyvin tulenarka aihe pääosin islaminuskoisessa Pakistanissa.

"Vain Allah johtaa"

Viikonloppuna monet olivat Pakistanissa epätietoisia siitä, mikä on nyt maan todellinen tilanne. Yksityiset tv-asemat pysyivät suljettuina, ja myös pääsyä sosiaaliseen mediaan rajoitettiin yhä.

– Minulla ei ole pienintäkään hajua siitä, mitä tapahtuu. Vain Allah johtaa tätä maata, arvioi Islamabadin asukas Naeem torilla uutistoimisto AFP:lle.

Hän valitti, että ainoa toimiva tv-kanava oli viikonloppuna Pakistanin valtion televisio – joka sekin lähetti pelkästään lastenohjelmia.

Yhteenottoja ja protesteja oli viikonloppuna Islamabadin lisäksi monissa muissakin kaupungissa.

Pakistanissa siviilien ja armeijan suhteet ovat nekin olleet perinteisesti jännitteiset. Armeija on ollut vallassa noin puolet valtion 70-vuotisesta itsenäisyyden ajasta. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme