Mainos
Mainos

Pakolaiskriisi vaikeuttaa liikkumista EU-maiden rajoilla

Saksassa ja Itävallassa yhä useampia raja-asemia joudutaan pyhittämään pelkästään turvapaikanhakijoiden vastanottamiseen. Paikalliset ovat käärmeissään, koska liikkuminen raja-alueilla vaikeutuu.

Spielfeldissä Itävallassa A9-moottoritien raja-asema on edelleen auki ja rekkaliikenne jyrää Sloveniaan esteettä. Moottoritien alapuolella Spielfeldin ja Slovenian Sentiljin välisellä pienellä maantiellä oleva raja on kuitenkin ollut pakolaisvirran vuoksi suljettuna jo jonkin aikaa.

Molemmin puolin rajaa on pystytetty kymmeniä suuria telttoja, joissa osa turvapaikanhakijoista myös yöpyy. Slovenian puolella aseistautuneet sotilaat pitävät järjestystä yllä.

Monille paikallisille rajan sulkeminen tarkoittaa työmatkan mutkistumista ja muutenkin isoa estettä tavallisille arkirutiineille.

– Minä olen sitä mieltä, että tilanne on täällä edelleen hallinnassa. Me kuitenkin pelkäämme, että raja suljetaan pitkäksi aikaa kokonaan, pakolaisia avustamaan tullut Sentiljin seurakunnan pastori Igor Novak sanoo MTV:lle.

Itävalta suunnittelee aitojen rakentamista Spielfeldiin, turvapaikanhakijoiden rekisteröinti ja jatkosijoittaminen sujuisi juohevammin. Toistaiseksi kaaosta on yritetty välttää väliaikaisilla ratkaisuilla.

Myös Itävallan puolella Spielfeldissä ihmiset ovat käärmeissään. Raja-alueella on totuttu liikkumaan vapaasti jo vuosia. Nyt näyttää pahasti siltä, että jatkossa Slovenian puolelle pääsee vain moottoritien kautta.

Tilanteeseen ei luvassa helpotusta 

Passaussa Itä-Baijerissa tilanne on sama. Käytännössä kaupunkialueella sijaitseva Achleitenin raja-asema on tärkeä ylityspaikka Itävallan ja Saksan väliselle työmatkaliikenteelle. Useiden viikkojen ajan raja on kuitenkin ollut kiinni, koska sen kautta kuljetetaan Saksaan päivittäin tuhansia turvapaikanhakijoita.

Rajaa valvovan liittovaltion poliisin mukaan mikään ei viittaa siihen, että tilanne helpottuisi.

– Me yritämme seurata, mitä Serbian ja Kroatian välisellä rajalla sekä edelleen Sloveniassa ja Itävallassa tapahtuu. Kun näissä maissa paine kasvaa, myös meillä täällä pakolaisten määrä nousee dominoefektinä korkeaksi, liittovaltion Freyungin poliisipiirin tiedottaja Frank Koller sanoo.

 Salzburgin ympäristössä taistellaan samojen ongelmien kanssa kuin Passaussa, vaikka viime viikkoina painetta on ollut vähemmän.

Myös Saksan ja Itävallan moottoriteillä raja-alueiden liikenne etenee takkuillen, koska raskasta liikennettä tarkistetaan pakolaiskriisin vuoksi. Rajoilla jää päivittäin kiinni useita ihmissalakuljettajia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme