Mainos
Mainos

Pakoon koleaa säätä? Kreikassa hellevaroituksia, Keski-Euroopassa epävakaista

Kreikassa ja Turkissa varoitellaan jo yli 35 asteen helteestä.

Kolea kesäsää jatkuu Pohjois-Euroopassa. Matalapaine vitkuttelee Suomen itäpuolella ja sen länsipuolitse pääsee virtaamaan koleaa ilmaa koillisesta. Pilvisyys on Suomessa lähipäivinä melko runsasta. Lapissa räntäkuurot ovat mahdollisia, etelässä sadekuurot yleistyvät torstain ja perjantain aikana.

Keski-Eurooppaan matkaaville on luvassa vaihtelevaa säätä: ajoittain sataa rankasti, välillä paistaa aurinko. Lämpötilat ovat noin 20 asteessa.

Lämpöä löytyy Välimereltä.

– Välimeren länsiosassa on vaihtelevaa säätä, lämpötilat ovat alkuun 20-28 asteessa. Itäisiin osiin on annettu hellevaroituksia. Esimerkiksi Kreikassa ja Turkissa lämpötila voi kohota yli 40 asteeseen, mutta rantalomakohteissa tuuli vilvoittaa hieman. Esimerkiksi Alanyassa ja Kreetalla lämpötilat kohoavat päiväsaikaan 35 asteen tienoille. UV-säteily on hyvin voimakasta Välimerellä, UV-indeksit ovat paikoin yli kymmenessä. Säteilyltä on siis syytä suojautua kunnolla, toteaa MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Välimerellä merivesi jopa liki 30 astetta

Läntisellä Välimerellä uimaveden lämpötila on 22-25 astetta, mutta esimerkiksi Turkin ja Kyproksen edustalla jo 27-28 astetta.

– Vertailun vuoksi: Helsingin edustalla Suomenlahden pintalämpötila on vain 13 astetta, sanoo Markus Mäntykannas.

Rivieran seutu, Pohjois-Italia ja Kroatian rantalomakohteet ovat vielä alkuun epävakaisia. Sadekuuroja ja ukkosia on liikkeellä, mutta loppuviikon aikana sielläkin lämpötila on kohoamassa 30 asteen vaiheille. Bulgariassa 30 asteeseen päästään viikonlopun jälkeen.

– Ensi viikolla epävakaisimmat alueet näyttäisivät painottuvan Välimeren ympäristössä Espanjan pohjoisosaan ja Portugaliin sekä Länsi-Ranskaan, idempänä on kuumaa ja aurinkoista, ennustaa Markus Mäntykannas.

Yhdysvalloissa ja Kanadassa on suomalaisittain hellettä lähes kaikkialla. Suurten järvien ympäristössä ja itäisissä osavaltioissa tulee iltapäivisin rajuja ukkosia ja sadekuuroja.

Suomen lämpötilat jäävät lähipäivinä maan etelä- ja keskiosassa 10-15 asteeseen, Lapissa pääosin alle kymmeneen asteeseen. Hallaa voi esiintyä öisin maan keskiosassa saakka ja Lapin selkeillä alueilla voi olla paikoin yöpakkasia. Viime yönä esimerkiksi Muoniossa mitattiin -2,1 astetta.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet Suomeen ja maailman lomakohteisiin MTV:n sääsivustolla.

Katso ylhäältä videolta maailman säästä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme