Mainos
Mainos

Palestiinalaishallitus: Hallinto vararikon partaalla

Valtiovarainministerin mukaan Saudi-Arabia, Kuwait ja Arabiemiraatit ovat luvanneet 80 miljoonan dollarin avustuksen hallitukselle.

Palestiinalaisten talouskriisi nousi uuden hallituksen ensimmäisen istunnon pääaiheeksi. Palkkojen maksaminen hallinnon 140 000 työntekijälle on pääministeri Ismail Hanian mukaan kovien ponnistelujen takana.

- Valtiovarainministeriö on perinyt täysin tyhjän valtion kassan ministeriön ja valtion velkojen lisäksi, pääministeri kertoo.

Hania sanoo haluavansa, että hallinnon työntekijät saavat palkkansa ennen ministereitä. Hän ei kertonut, kuinka paljon palestiinalaishallinnolla on velkaa tai kuinka paljon vuosittaisesta avusta on jäänyt saamatta Hamas-äärijärjestön noustua valtaan.

Valtiovarainministeri Omar Abdil-Raziq kertoi myöhemmin illalla Saudi-Arabian, Kuwaitin ja Arabiemiraattien luvanneen 80 miljoonaa dollaria (runsaat 65 miljoonaa euroa) palestiinalaishallitukselle maaliskuun palkkojen maksamiseen. Avustuksen maksupäivästä ei ollut vielä tietoa.

Avustuksia on uhattu katkaista

Rahavaikeudet ovat osittain seurasta siitä, että Israel on kieltäytynyt luovuttamasta vero- ja tullituloja palestiinalaisille Hamasin voitettua tammikuiset parlamenttivaalit. Hallitus muodostettiin Hamasin jäsenistä ja järjestöä tukevista virkamiehistä, sillä muut ryhmittymät kieltäytyivät hallitusneuvotteluista.

Hania vetosi kansainväliseen yhteisöön, ettei avustuksia katkaistaisi muilta suunnilta. Hamas on aiemmin ilmaissut olevansa luottavainen sen suhteen, että Iran ja muut islamilaiset maat auttaisivat palestiinalaisia rahavaikeuksissa.

Avun katkaisemisella ovat uhanneet Yhdysvallat, EU, YK ja Venäjä, jotka vaativat Hamasia tunnustamaan Israelin valtion, luopumaan väkivallasta ja vahvistamaan väliaikaiset rauhansopimukset.

Hania tuomitsi myös Israelin Gazan kaistalle tekemät iskut. Israelin mukaan iskut on tehty vastauksena palestiinalaistaistelijoiden ampumiin raketteihin.

Hania puhui videoyhteyden välityksellä Gazasta, sillä osa ministereistä on Länsirannalla. Israel on rajoittanut myös Hamasin virkamiesten liikkumista.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme