Mainos
Mainos

Luotain ohittamassa Plutoa – Nasa juhlii historiallista hetkeä suorassa lähetyksessä

Avaruusluotain on ohittanut kääpiöplaneetta Pluton.  

Pianon kokoisen New Horizonsin matka kohteeseen on kestänyt yli yhdeksän vuotta. Alus on miehittämätön ja liikkuu 49 000 kilometrin tuntivauhdilla. 

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan suoraa lähetystä Johns Hopkinsin yliopiston sovelletun fysiikan laboratoriosta on voinut seurata Nasan YouTube-kanavalta. Lähetys alkoi kello 14.30.

New Horizons -luotain on päässyt aivan lähelle pikkuplaneettaa. Se lähetti kuvia Plutosta maahan jo muutama päivä sitten. Tänään se ohitti Pluton noin 12 000 kilometrin etäisyydeltä. 

Ensimmäiset tiedot ohilennon onnistumisesta saadaan kuitenkin vasta aamuyöstä Suomen aikaa huomenna. Luotaimen antennit on suljettu ohilennon ajaksi, jotta se voisi keskittyä kuvaamiseen ja datan keräämiseen. Antennit avautuvat jälleen noin kello 23.20 Suomen aikaa, mutta signaalin saapuminen Maahan kestää useita tunteja. 

Nasan tutkijoiden mukaan ohilento saattaa myös epäonnistua. On pieni mahdollisuus – yksi kymmenestätuhannesta – että luotain törmäisi avaruusromuun ja eksyisi reitiltään. 

Pluto nimettiin kääpiöplaneetaksi vuonna 2006. Aikaisemmin se luettiin planeetaksi ja jotkut tähtitieteilijät pitävät tästä kiinni yhä.

Uudet Pluto-kuvat ovat myös saaneet innostuneen vastaanoton kääpiöplaneetan ystäviltä. Moni on nähnyt sen pinnan kuviossa selvän sydämen.

Äänestys

Näetkö Pluton pinnalla sydänkuvion?

Kyllä!

En

Näetkö Pluton pinnalla sydänkuvion?

Kyllä! 70%

En 30%

70%
30%
ääniä 1610 kpl

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme