Mainos
Mainos

Palmyran muinaiskaupungin pelätään tuhoutuvan täysin Isisin käsissä

Palmyran muinaiskaupunki Syyriassa saattaa kohta olla täysin tuhottu, varoittavat asiantuntijat.

Maanantaina Syyrian viranomaiset vahvistivat, että Palmyraa hallitseva Isis-äärijärjestö oli räjäyttänyt kaupungin riemukaaren.

– Kaupungin tuhoaminen on systemaattista. Isis haluaa ajaa sen täysin maan tasalle. Pelkäämme nyt koko Palmyran puolesta, sanoi Syyrian muinaismuistoista vastaavan viraston johtaja Maamun Abdulkarim.

2000 vuotta vanha Palmyra on YK:n kulttuurijärjestön Unescon maailmanperintökohde, jota on kuvailtu sivilisaatioiden risteykseksi. Unesco on tuominnut historiallisten rakennusten tuhoamisen sotarikoksena.

Ennen Syyrian sodan puhkeamista Palmyrassa vieraili vuosittain noin 150 000 turistia. Isis valtasi kaupungin Syyrian hallituksen joukoilta toukokuussa. Sen jälkeen äärijärjestö on tuhonnut muun muassa kuuluisat Baalin temppelin ja Baalshamin pyhätön sekä vanhoja hautatorneja. Palmyraa ovat moukaroineet pahoin myös Syyrian hallituksen pommitukset.

"Mielivaltaista tuhoamista"

Ääri-islamistinen Isis sanoo, että Palmyran kaltaiset muinaiskohteet ovat pyhäinhäväistys. Syyrian viranomaisten mukaan äärijärjestö on ryöstänyt tai tuhonnut yli 900 historiallista kohdetta maassa. Elokuussa se myös tappoi Palmyrassa 50 vuotta työskennelleen arkeologin.

Asiantuntijoiden mukaan Isis tekee näyttäviä tuhotöitä myös houkutellakseen uusia jäseniä riveihinsä. Ja vaikka Isis ei muistomerkkejä hyväksykään, se kauppaa ryöstämiään arkeologisia esineitä kovaan hintaan mustassa pörssissä.

Monet epäilevätkin järjestön uskonnollisia motiiveja. Asiantuntijoiden mukaan esimerkiksi riemukaarella ei ollut uskonnollista merkitystä.

– Isisin tuhotyöt ovat täysin mielivaltaisia eikä heidän tekojaan enää aja ideologia, Abdulkarim sanoi.

Hän vetoaa kansainväliseen yhteisöön Palmyran pelastamiseksi täystuholta.

– On kuin kirous olisi langetettu Palmyran ylle. Jos kaupunki pysyy heidän käsissään, se on tuhoon tuomittu.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme