Mainos
Mainos

Panaman ex-diktaattori Noriega kuollut

Panaman entinen diktaattori, kenraali Manuel Noriega on kuollut.

Panamalaisviranomaisen mukaan Noriega kuoli myöhään maanantaina paikallista aikaa. Hän oli 83-vuotias.

Noriega hallitsi Panamaa sotilasdiktaattorina vuosina 1983–89. Jos häikäilemättömälle ja korruptoituneelle johtajalle pitäisi löytää kasvot, Noriega olisi valtansa huipulla ollut hyvä ehdokas. Valtakausi päättyi, kun Yhdysvaltain asevoimat miehittivät Panaman.

Noriega oli alun perin Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n suojatti, mutta välit menivät poikki muun muassa hänen huumeyhteyksiensä takia. Elämänsä viimeiset vuosikymmenet Noriega istui vankilassa.

Noriega syntyi köyhään perheeseen vuonna 1934 ja aloitti sotilasuralla jo varhain. CIA:n on sanottu pian sen jälkeen palkanneen hänet listoilleen. Vaikka Noriegaa ei koskaan valittu vaaleilla Panaman johtoon, hänestä tuli vuonna 1983 tosiasiallinen johtaja.

Valtansa huipulla ollut Noriega vietti perheensä kera luksuselämää. Perheen maatilalla järjestettiin ylellisiä juhlia. Tilan varustuksensa oli muun muassa pieni eläintarha ja yksityinen kasino.

Vastustajien murhia, huumekauppaa ja rahanpesua

Onni kuitenkin kääntyi, kun Yhdysvallat kyllästyi liittolaisensa omavaltaisuuteen ja hyökkäsi Panamaan joulukuussa 1989.

Vallasta syösty Noriega lennätettiin Yhdysvaltoihin, missä hän joutui oikeuteen huumekaupasta ja rahanpesusta syytettynä. Hän sai 40 vuoden tuomion.

Vuonna 2010 Noriega lähetettiin Ranskaan, missä hänet tuomittiin seitsemäksi vuodeksi vankeuteen Medellinin huumekartellin rahanpesusta. Ranska karkotti ex-diktaattorin Panamaan, missä hän joutui lukkojen taakse vastustajiensa murhista ja katoamisista.

Kotimaahan palasi pyörätuolissa istunut mies, joka oli vain varjo entisestään. Panaman viranomaiset torppasivat useita kertoja omaisten anomukset, että monista sairauksista kärsinyt Noriega pääsisi kotiarestiin tuomiotaan istumaan.

Noriega vietti elämänsä viimeiset kuukaudet sairaalahoidossa. Häneltä oli aiemmin tänä vuonna leikattu aivokasvain. Paluu vankilaan olisi jälleen ollut edessä, mikäli hän olisi toipunut.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme