Mainos
Mainos

Pandoilla yhä tärkeä rooli kiinalaisessa diplomatiassa

Kiina on osoittanut hyvää tahtoa perinteisellä tavalla presidentti Hu Jintaon Yhdysvaltain-matkan aikana.

Valkoisen talon illallisen aikana ilmoitettiin, että Washingtonin eläintarhan kaksi jättiläispandaa saavat vierailulleen viiden vuoden jatkoajan.

Pandapariskunta Mei Xiang ja Tian Tian ovat olleet Yhdysvalloissa lainassa vuodesta 2000, ja niiden oli määrä palata takaisin Kiinaan joulukuussa.

Pandojen lahjoittaminen on kuulunut kiinalaiseen diplomatiaan jo muinaisten keisarien aikana, ja kommunistinen Kiina elvytti tavan 1950-luvulla. Pandadiplomatian huippuhetki koettiin vuonna 1972, kun presidentti Nixonin Kiinan-vierailun aikana Yhdysvaltoihin lahjoitettiin kaksi jättiläispandaa.

Vuodesta 1984 alkaen Kiina on kuitenkin antanut pandoja vain lainaksi, tai paremminkin vuokralle. Vuokratulot käytetään pandojen suojeluun.

Mei Xiangille ja Tian Tianille syntyi poikanen vuonna 2005. Amerikkalaisten Tai Shaniksi nimeämä urospentu on palautettu Kiinaan vuosi sitten. Sopimusten mukaan lainapandojen ulkomaisissa eläintarhoissa syntyvät poikaset ovat Kiinan omaisuutta.

(MTV3 - STT - AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme