Mainos
Mainos

Pariisin hyökkääjillä erikoisvalmisteiset räjähdeliivit – onko tekijä yhä Euroopassa?

Turvallisuusviranomaisten mukaan Pariisin veristen iskujen tekijät käyttivät räjähdeliivejä, jotka olivat erittäin taitavasti tehtyjä.

Kaikilla seitsemällä Pariisissa hyökkäyksen tehneellä oli päällään räjähdeliivi. He eivät epäilleet räjäyttää itseään iskun päätteeksi. 

Asiantuntijoiden mukaan liivien tekijä voi olla edelleen Euroopassa.

– He eivät tuoneet näitä liivejä Syyriasta. Mitä enemmän tällaisia kuljettaa, sitä suuremmaksi riskit kasvavat, sanoo entinen tiedustelupäällikkö uutistoimisto AFP:lle.

– On hyvin todennäköistä, että hän on yhä täällä, Ranskassa tai Euroopassa, yksi tai useampi ihminen, joka on tullut äärijärjestön alueelta ja on oppinut taidon siellä.

Räjähdeliivit tehnyt henkilö ei ole luultavasti ollut osallisena hyökkäyksessä, arvelevat asiantuntijat.

– Hän on liian arvokas. Hän ei koskaan osallistu iskuun. Hän on jossain, sivussa, toinen asiantuntija sanoo AFP:lle.

– Räjähdeliivin tekeminen vaatii todellisen erikoisosaajan. Sen tulee olla luotettava ja tehokas, sitä ei osaa kuka tahansa tehdä. Tekijän täytyy osata käsitellä räjähteitä, osata valmistaa niitä sekä rakentaa vyö niin, ettei vyö tai liivi ole niin hankala, että kantaja ei pysty liikkumaan. Se ei myöskään saa räjähtää vahingossa. 

Ranskan viranomaisten mukaan räjähdeliiveissä käytettiin todennäköisesti räjähdettä, joka on helppo valmistaa jopa kotioloissa mutta joka on erittäin herkkää räjähtämään.

Liivit sisälsivät myös virtalähteen, räjähdenapin sekä teräviä osia, jotka lisäävät tuhovoimaa.

 Itsemurhaiskut räjähdeliivein ovat yleisiä Lähi-idässä. Esimerkiksi Lontoon iskuissa vuonna 2005 räjähteet olivat selkärepussa.

       

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme