Mainos
Mainos

Pariisin terrori-iskujen takana oli kolme jihadistisolua

Pariisin perjantai-iltaisten terrori-iskujen tekijöistä on tullut julkisuuteen uutta tietoa. Belgiassa syyttäjät kertoivat, että iskuja tehneistä henkilöistä kaksi oli Brysselissä asuneita ranskalaisia. He kuolivat iskujen yhteydessä.

Viikonloppuna Belgian poliisi teki myös kotietsintöjä Brysselissä. Niiden yhteydessä pidätettiin seitsemän ihmistä, joiden mahdollista liittymistä Pariisin iskuihin tutkitaan.

Viranomaiset ovat vahvistaneet yhden iskuista epäillyn henkilöllisyyden. Hän on 29-vuotias Omar Ismail Mostefai, joka oli syntynyt Pariisissa köyhällä Courcouronnesin lähiöalueella. Hän on ollut poliisin tarkkailussa radikalisoitumisepäilyjen takia vuodesta 2010.

Miehellä oli syyttäjänviraston mukaan rikosrekisteriä pikkurötöksistä, mutta häntä ei ollut tuomittu vankeusrangaistuksiin. Häntä ei myöskään ollut liitetty terroristitutkintaan tai terrorijärjestöihin.

Mostefai on tunnistettu sormesta, joka löydettiin Bataclan-konserttisalista. Mies räjäytti poliisin mukaan itsensä salissa.

Pariisin syyttäjä Francois Molins kertoi, että iskujen takana oli kolme jihadistisolua. Baareihin, konserttihalliin ja jalkapallostadionille tehdyissä iskuissa kuolleiden määräksi on ilmoitettu ainakin 129. Haavoittuneita oli 352, joista 99:llä on vakavia vammoja.

– Nämä eivät ole nimettömiä uhreja. Kyse on elämistä, nuorista ihmisistä, jotka joutuivat tähtäimeen viettäessään rauhallista iltaa kahvilassa tai konsertissa, Ranskan pääministeri Manuel Valls sanoi.

Sunnuntaina uhreista oli vielä 20-30 tunnistamatta.

Syyrian passi kiinnostaa 

Kuolleiden hyökkääjien henkilöllisyyttä selvitetään sormenjälkien ja DNA-testien avulla. Julkisuudessa huomio on kiinnittynyt myös Syyrian passiin, joka löytyi yhden terrori-iskun tekopaikalta. 

Serbian sisäministeriö ilmoitti passin haltijan tulleen Serbiaan 7. lokakuuta ja hakeneen turvapaikkaa. Ministeriön mukaan epäilty terroristi rekisteröityi Presevon rajanylityspaikalla Serbian ja Makedonian rajalla.

Aiemmin Kreikka on vahvistanut, että Syyrian passi kuului Kreikassa 3. lokakuuta rekisteröityneelle henkilölle. Hän oli tullut Kreikkaan Leroksen saaren kautta.

Yhdysvaltalainen turvallisuuslähde varoitti kuitenkin, että passi voi olla väärennös. Hän sanoi CBS-uutiskanavalle, että passissa oleva numerosarja ei täsmää aitoihin Syyrian passeihin eivätkä myöskään passin kuva ja passinhaltijalle merkattu nimi täsmää.

Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch korosti, että löydetty Syyrian passi saattaa olla väärennös. Järjestön mukaan väärennettyjä asiakirjoja myydään Turkissa.

– Vaikka yksi hyökkääjistä olisi mahdollisesti tullut kumiveneellä Kreikkaan, meidän ei pidä sulkea ovea heiltä, jotka pakenevat epätoivoisesti sotaa, sanoi järjestön edustaja Peter Bouckaert.

Räjähdeliivit ammattilaisen tekemiä 

Äärijärjestö Isis on ilmoittanut olevansa iskujen takana. Uutistoimisto AFP:n haastattelemat asiantuntijat pitävät iskua osoituksena uudenlaisesta taktiikasta Euroopassa. Hyökkääjillä oli räjähdeliivit, jollaisia yleensä käytetään Lähi-idässä. Yksikään hyökkääjä ei epäröinyt räjäyttää itseään. 

– He eivät tuoneet näitä liivejä Syyriasta; mitä enemmän niitä tärisyttää, sitä moninkertaisempi on vaara, entinen tiedustelupäällikkö kommentoi AFP:lle.  

Mukana kolme veljestä

Turvallisuuslähteiden mukaan Pariisin iskuihin osallistui kolme veljestä, joista yksi saattaa olla yhä karkuteillä.

Tutkintaa lähellä olevien lähteiden mukaan yksi veljistä kuoli hyökkäyksissä. Toinen veljistä on pidätetty Belgiassa, mutta hänen osallisuudestaan iskuihin ei ole varmuutta.

Lähteiden mukaan kolmas veljistä on saattanut kuolla iskuissa tai on yhä karkuteillä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme