Mainos
Mainos

Patenttivirasto kielsi ihmiskloonauksen

Euroopan patenttivirasto muokkasi jo myöntämiään patentteja niin, ettei niiden perusteella voida kloonata ihmistä.

Euroopan patenttivirasto ilmoitti muokanneensa vuonna 1999 myöntämäänsä kiisteltyä solumuuntelupatenttia niin, ettei sen perusteella voida kloonata ihmistä.

Skotlantilaiselle Edinburghin yliopistolle ja australialaiselle biotekniikkayritykselle Stem Cell Sciencesille myönnettiin vuonna 1999 patentti, jonka mukaan niillä on lupa muunnella nisäkkäiden soluja, myös alkioiden kantasoluja.

Pari kuukautta päätöksensä jälkeen Euroopan patenttivirasto tunnusti tehneensä virheen myöntäessään patentin. Patenttivirasto ei kuitenkaan voinut heti pyörtää päätöstään, vaan sen oli odotettava muiden tekemiä valituksia ennen kuin se pystyi etenemään asiassa. Patentista valittivat mm. Saksa, Italia ja Hollanti sekä ympäristöjärjestö Greenpeace.

Euroopan patenttivirasto kertoi myöhemmin, ettei 235-sivuisesta hakemuksesta huomattu viittausta ihmissoluihin. Uudelleen muotoillussa patentissa kielletään erikseen mainiten ihmisten ja eläinten alkioiden käyttö.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme