Mainos
Mainos

Patoallas ehkä syynä katastrofaaliseen maanjäristykseen

Patoallas saattoi laukaista Kiinan viimekeväisen tuhoisan maanjäristyksen, kiinalaistutkija sanoo. Katastrofia tutkineen viraston pääinsinöörin Fan Xiaon mukaan järistyksen saattoi aiheuttaa altaan siirroslinjalle aiheuttama paine.

Zipingpu-niminen pato sijaitsee vain viiden kilometrin päässä järistyksen keskuksesta. Patoallas on paikoin yli 120 metriä syvä, ja siihen mahtuu yli miljardi kuutiota vettä.

Patoaltaiden tiedetään aiemmin aiheuttaneen maanjäristyksiä. Fanin mukaan järistykset saavat usein alkunsa, kun vesi patoaltaassa nousee tai laskee nopeasti. Zipingpussa vesi laski äkillisesti juuri ennen järistystä.

Fanin näkemykset eivät ole kiinnostaneet Kiinan valtiollista mediaa. Patohankkeita tukevat Kiinan vaikutusvaltaiset energiayhtiöt.

Toukokuinen järistys oli voimakkuudeltaan 8,0 Richterin asteikolla. Kokonaiset kaupungit ja kylät tuhoutuivat ja kymmenettuhannet ihmiset hautautuivat talojen raunioihin. Järistyksessä kuoli tai katosi ainakin 87 000 ihmistä.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme