Mainos
Mainos

Pekka Pouta: Tästä syystä taifuuni Koppu on niin raju – entä jos Suomeen tulisi metri vettä?

MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta havainnollisti Huomenta Suomessa, miksi Filippiineillä riehuva Koppu-taifuuni synnyttää niin pahoja tuhoja.

– Yleensä nämä taifuunit tulevat ja menevät, Pouta toteaa.

Poudan esittelemästä animaatiosta näkyy, että Koppu sen sijaan pysyttelee aika lailla paikoillaan lauantaista aina jopa keskiviikkoon saakka.

– Ainakin neljä ellei jopa viisi päivää tällaista trooppista sadetta. Myrsky sinällään on heikentynyt jo paljon, mutta sade jatkuu vielä. On puhuttu jopa metristä vettä.

Ennusteen mukaan pääkaupunki Manila ei osu voimakkaimpien sateiden alueelle, vaan pahin on Manilan pohjoispuolella.

Entäpä, jos sama määrä vettä sataisi Suomeen?

– Täällä tilanne ei olisi aivan yhtä paha, koska täällä ei ole vuoristoja. Suomi on niin litteä maa kuin vain voi olla, Pouta sanoo.

– Mutta vuoristossa, kun vesi lähtee virtaamaan, niin sitä tulee hyvin paljon aina johonkin paikkaan. Puhutaan pahimmillaan monista metreistä joissain laaksoissa, niin että siellä asutukset joutuvat kokonaan veden alle.

Rajut mutavyöryt ovat mahdollisia.


Tulvien takia jo ainakin 70 kylää on veden vallassa. Loukkuun jääneitä ihmisiä on pelastettu rakennusten katoilta, jonne he ovat paenneet tulvavesiä.

Pelastajat liikkuvat kylissä veneillä, sillä mitkään ajoneuvot eivät enää voi edetä tulvivilla kaduilla. Yli 60 000 ihmistä on evakuoitu.

Pohjois-Filippiineille Luzonin saarelle viikonloppuna iskeytynyt taifuuni Koppu on Filippiinien toiseksi rajuin myrsky tänä vuonna. Kahden ihmisen tiedetään toistaiseksi kuolleen myrskyssä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme