Mainos
Mainos

Pelastakaa Lapset: Ruotsin taivutettava Suomi maamiinakieltoon

Ruotsin tulisi pyrkiä taivuttamaan naapurinsa lähinnä Baltian maat ja Suomen liittymään tulevaan kansainväliseen sopimukseen jalkaväen miinojen kieltämiseksi. Tämä todettiin tänään Tukholmassa Pelastakaa lapset -järjestön miinaseminaarissa. Polkumiinojen uhreja ovat ennen kaikkea siviilit.

Jalkaväen miinoja on joskus kutsuttu köyhän miehen ohjuksiksi, koska halvimmat maksavat vain muutaman kympin. Eri puolilla maapalloa on tällä hetkellä joko varastoituna tai maahan viritettynä sata miljoonaa jalkaväen miinaa, ja ne aiheuttavat varsinkin siviiliväestölle suunnattomia kärsimyksiä.

Tilastojen mukaan miinasta vammautuu keskimäärin kaksi ihmistä joka tunti. Viimeksi kolme lasta sai viikonvaihteessa surmansa polkumiinasta Sarajevon ulkopuolella.

Maamiinoilla ei strategista merkitystä

Tukholmassa pidetyssä seminaarissa todettiin, että miinoilla ei ole sodankäynnissä strategista merkitystä. Ne eivät toimi esimerkiksi pelotteina, kuten järeämmät aseet.

Jalkaväenmiinoja ripotellaan sotatoimialueille usein umpimähkään,ja niiden raivaaminen on vaivalloista, vaarallista ja kallista. Ruotsi on Norjan ja Tanskan tapaan päättänyt luopua kokonaan maamiinoista, ja esimerkiksi Boforsin tehdas on lopettanut miinojen valmistuksen ja odotteleekaupallista menestystä uudesta miinanraivauslaitteestaan.

Tukholman seminaarissa peräänkuulutettiin Ruotsin hallitukselta aloitteellisuutta, jotta myös Baltian maat ja Suomi liittyisivät vielä tänä vuonna valmistuvaan kansainväliseen miinankieltosopimukseen.
(MTV3/Kari Lumikero)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme