Mainos
Mainos

Pelastakaa Lapset: Syyrian sota yhä tuhoisampi lasten mielelle

Syyriassa sodan keskellä elävien lasten kokema stressi ja pelko voi vaikuttaa heidän kehitykseensä ja terveyteensä pysyvästi, varoittaa Pelastakaa Lapset. Järjestö haastatteli tuoreeseen tutkimukseen yli 450:tä lasta, nuorta ja aikuista.  

Järjestön mukaan kyseessä on laajin Syyriassa tehty tutkimus lasten mielenterveysongelmista. Yksilö- ja ryhmähaastatteluja tehtiin seitsemässä Syyrian 14 maakunnasta.  

 Asiantuntijoiden mukaan syyrialaislasten kriisikokemukset uhkaavat pitkittyä, jos he eivät saa ajoissa apua.  

– Äärimmäiset vahingoittavat kokemukset vaikuttavat tutkimusten mukaan sekä aivojen että koko elimistön kehitykseen ja aiheuttavat riskin sairastua fyysisiin ja psyykkisiin sairauksiin aikuisiällä, kertoo Pelastakaa Lasten ylilääkäri Kirsi Kettunen.  

Haastatelluista lapsista kaksi viidestä kertoi, etteivät he koe ulkona leikkimistä turvalliseksi edes oman kodin edustalla. Neljä viidestä kokee surua ja murhetta osan aikaa tai koko ajan. Kaksi kolmasosaa kertoi joko haavoittuneensa, menettäneensä läheisensä tai kotinsa tulleen pommitetuksi kuusi vuotta kestäneen sodan aikana.

Monenlaisia oireita  

Lähes kaikkien haastateltujen aikuisten mukaan lasten käytös on muuttunut hermostuneemmaksi ja aggressiivisemmaksi. Lasten oireilu näkyy muun muassa puhehäiriöinä, puhekyvyn menetyksensä ja päihteiden käyttönä. He myös pelkäävät kovia ääniä ja eristäytyvät.  
Aikuiset kertovat lasten kärsivän yhä enemmän yökastelusta. Jopa 12-vuotiaat ovat yrittäneet vahingoittaa itseään ja tehdä itsemurhan.  

Pelastakaa Lasten mukaan oireilua esiintyy myös Suomeen tulleiden pakolaislasten parissa. Pieni osa lapsista oireilee niin voimakkaasti. että heidät on ohjattu jatkotuen piiriin, kertoo pakolaislapsille suunnatusta toiminnasta vastaava Jenni Häikiö.  

Järjestön mukaan on valitettavaa, että huolenpitoa ja turvallisuutta kaipaavat lapset joutuvat Suomessakin sopeutumaan epävarmuuteen.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme