Mainos

Pelastiko kokeellinen hoito? 2-vuotias tyttö sai vaikean aivovaurion hukkumisen yhteydessä – parani lähes ennalleen

2-vuotiaan tytön selviytyminen vaikeasta aivovauriosta, joka syntyi hukkumisen jäljiltä, on herättänyt suuria toiveita ylipainehappihoidon suhteen.

Lapsen vanhemmat puhuvat ihmepelastumisesta ja hoitoa antanut lääkäri uskoo metodiinsa. Tapauksesta kertovat muun muassa ABC:n verkkosivut ja sanomalehti Independent.

Lääkärit New Orleansin yliopistollisessa sairaalassa LSU:ssa kertovat ”herättäneensä henkiin” 2-vuotiaan Eden Carlsonin, joka löytyi uima-altaasta hukuksista. Tytön sydän oli pysähdyksissä jopa kaksi tuntia, ja hänelle syntyi vaikea aivovamma.

Tytön äiti Kristal Carlson kertoi ABC-televisiokanavan aamuohjelmassa kuinka oli löytänyt tyttärensä kasvot alaspäin kellumasta uima-altaasta viime vuoden helmikuussa.

– Hän oli päässyt läpi turvaportista, työntänyt painavan oven auki ja kävellyt altaaseen. Kun löysin hänet, aloitin välittömästi elvytyksen.

Taaperon uskotaan olleen veden alla noin 10 minuuttia. Sairaalassa tyttö saatiin henkiin, mutta hänelle oli ehtinyt syntyä peruuttamattomaksi uskottu aivovamma.

– Meille annettiin alkuun huono ennuste, hän saattaisi jäädä vegetatiiviseen tilaan loppuelämäkseen. äiti sanoo.

Hiljalleen tytön munuaiset alkoivat toimia ja hän alkoi hengittää omin voimin. Viiden viikon kuluttua tyttö pääsi sairaalasta. Perheen kotiin oli kuitenkin tuotu happitankki, johon lapsi voitiin kytkeä nopeasti, mikäli hän lakkaisi hengittämästä.

Epätoivoiset vanhemmat etsivät kaikkialta hoitokeinoa, jolla puhe- ja liikuntakyvyn menettänyttä tyttöä voitaisiin auttaa. He saivatkin yhteyden lääkäriin, jolla oli kokemusta ylipainehappihoidoista.

Lääkäri Paul Harch ehdotti, että he voisivat testata tytöllä kokeellista hoitomuotoa, jolla on aiemmin hoidettu sukeltajan tautiin sairastuneita. Hoitomuotoa ei ole hyväksytty minkään muun sairauden hoitomuodoksi.

Harchin opastuksessa tytölle annettiin kotona aluksi puhdasta happea joka päivä noin 45 minuutin ajan.

Lääkäri myös pyysi vanhempia videoimaan hoitojaksot, jotta voitiin tarkkailla, tapahtuiko edistymistä.

–  Hänen tilansa alkoi kohentua hyvin nopeasti. Häntä hoidettiin näin kotona ensin kolme viikkoa, kunnes hänet voitiin siirtää New Orleansiin, jossa varsinainen ylipainehoito voitiin aloittaa. Jo ensimmäisen ylipainehappihoidon jälkeen hänen neurologinen tilansa parani merkittävsti, Harch sanoi ABC:n haastattellussa.

Toipuminen pystyttiin havainnoimaan myös aivokuvauksessa, jossa paljastui, että hukkumisen aiheuttamat vauriot olivat lähes korjaantuneet.

Harch on hyvin toiveikas sen suhteen, että ylipainehappihoito voisi auttaa myös muita aivovammasta kärsiviä. Osa lääkäreistä suhtautuu ”läpimurtoon” kuitenkin skeptisesti ja epäilee, että juuri ylipainehappihoito auttoi Eden-tytön parantumaan.

–  Olisin hyvin yllättynyt, jos tällaisiin tuloksiin päästäisiin uudelleen, Lontoon yliopistollisen sairaalan lääkäri Oliver Sykes kommentoi Independentille.

Myös Sykesillä on kokemusta ylipainehappihoidosta.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot