Mainos
Mainos

Pelko sisällissodasta Ukrainassa kasvaa

Ukrainan viime päivien väkivaltaisuudet uhkaavat presidentinvaaleja ja lisäävät sisällissodan vaaraa, asiantuntijat arvioivat.

Aleksanteri-instituutin tutkijan Hanna Smithin mukaan vaaleja ajatellen tilanne näyttää todella huonolta. Eilen rajut väkivaltaisuudet levisivät Itä-Ukrainasta maan eteläosassa sijaitsevaan Odessan kaupunkiin. Katukahakoissa ja ammattiliiton rakennuksessa riehuneessa tulipalossa kuoli ainakin 42 ihmistä.

Venäjän mukaan Odessan väkivaltaisuuksien jälkeen olisi järjetöntä pitää presidentinvaalit Ukrainassa kolmen viikon kuluttua. Suomalaistutkijakin epäilee vaalien toteutumista.

- Ei tällaisessa maassa voi vaalikampanjointia tehdä. Miten EU tai Etyj voisivat julistaa vaalit demokraattisiksi, Smith ihmetteli.

Smith arvioi, että Venäjä-mieliset separatistit ovat käyneet entistä epätoivoisemmiksi, kun Venäjää ei kuulu apuun. Aikaisemmin myös separatistit olivat väkivallattoman linjan kannalla, mutta Odessan tapahtumat ovat yksi esimerkki muutoksesta, Smith sanoo.

EU on vaatinut, että Odessan palosta ja sen syttymissyystä on tehtävä riippumaton tutkimus. Ennen paloa Venäjä-mieliset separatistit olivat kahakoineet kaupungissa Ukrainan yhtenäisyyttä kannattavien kanssa. Silminnäkijöiden mukaan kumpikin ryhmä heitteli palopommeja. 

"Idässä käydään jo sisällissotaa" 

Smith ei edelleenkään usko Venäjän hyökkäykseen, koska sen hinta olisi liian korkea. Mahdollista on, että Venäjä lisää materiaalista tukea rajan yli.

Tutkijan mukaan kysymys kuuluukin, kuinka vahva aseistus separatisteilla on.

- Tässä nousee koko ajan riski sisällissodasta, Smith varoittaa.

Taistelut jatkuivat Itä-Ukrainassa tänään. Ukrainan armeija ja separatistit ottivat yhteen ainakin Slovjanskin ja Kramatorskin kaupungeissa. Armeijan operaatiota johtava Vasyl Krutov sanoi, että Ukrainassa käydään jo sisällissotaa.

- Se, mitä Donetskissa ja muualla Itä-Ukrainassa tapahtuu, ei ole vain lyhytaikainen kapina, vaan sotaa, Krutov sanoi uutistoimistojen mukaan. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme