Mainos
Mainos

Pentagon: USA:n pommittajat lensivät Pohjois-Korean rannikon edustalla

Amerikkalaisia pommikoneita ja hävittäjiä lensi Pohjois-Korean itärannikon edustalla, kertoi Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon lauantai-iltana Suomen aikaa.

–  Lento oli osoitus Yhdysvaltain päättäväisyydestä ja osoitus siitä, että presidentillä (Donald Trumpilla) on monia sotilaallisia vaihtoehtoja kukistaa mikä tahansa uhka, sanoi puolustusministeriön tiedottaja Dana White.

–  Olemme valmiit käyttämään koko sotilaallista voimaamme puolustaaksemme Yhdysvaltoja ja liittolaisiamme, White sanoi.

Lento tehtiin pian Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin hallinnon välisen hyökkäävän sananvaihdon jälkeen.

Eilen Kim kutsui Trumpia mielisairaaksi vanhaksi höppänäksi ja varoitti, että Pohjois-Korea "taltuttaa hänet tulella". Trump vastasi Kimin olevan ilmiselvästi mielipuoli, jota ei haittaa oman kansansa näännyttäminen nälkään tai heidän tappamisensa.

Sanasota jatkui vielä tänään, kun Pohjois-Korean ulkoministeri Ri Yong-ho puhui YK:n yleiskokouksessa. Ministeri sanoi Trumpin olevan "mielenvikainen ja suuruudenhullu ihminen". Hänen mukaansa Trumpin uhkaukset Pohjois-Korean tuhoamisesta on tehnyt "rakettiemme vierailun koko Yhdysvaltain mannermaalle yhä vääjäämättömämmäksi".

Ri syytti Trumpia myös YK:n muuttamisesta "gangsterien pesäpaikaksi, jossa kunnioitetaan rahaa ja verenvuodatus on päivän sana".

Kiina rajoittaa öljytuotteiden vientiä

Lauantaina havaittiin myös maanjäristys lähellä Pohjois-Korean ydinkoealuetta. Järistys herätti jo epäilyjä uudesta ydinkokeesta. Etelä-Korea kuitenkin ilmoitti, ettei maanjäristys johtunut ydinkokeesta. Myös monet asiantuntijat ja muun muassa täydellistä ydinkoekieltoa valvova järjestö CTBT uskoivat, että kyse oli luonnollisesta järistyksestä.

Pohjois-Korean merkittävin kauppakumppani Kiina ilmoitti lauantaina, että se ryhtyy rajoittamaan ensi kuun alusta lähtien merkittävästi öljytuotteiden vientiä Pohjois-Koreaan.

Rajoitukset liittyvät YK:n turvallisuusneuvoston viime viikolla hyväksymiin Pohjois-Korean vastaisiin pakotteisiin. Kiinan mukaantulo on tärkeää, koska maan arvioidaan vievän Pohjois-Koreaan jopa 4,5 miljoonaa barrelia jalostettuja öljytuotteita vuosittain.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme