Mainos
Mainos

Peres ja Sharon eri mieltä tarkkailijoista

Shimon Peres kannattaa ajatusta kansainvälisten tarkkailijoiden sijoittamisesta miehitetyille palestiinalaisalueille. Ulkoministerin kanta on päinvastainen kuin pääministeri Ariel Sharonin

Israelin ulkoministeri Shimon Peres kannattaa ajatusta kansainvälisten tarkkailijoiden sijoittamisesta miehitetyille palestiinalaisalueille, kirjoitti israelilainen Haaretz-lehti tänään.

Ulkoministerin kanta on päinvastainen kuin pääministeri Ariel Sharonin, joka vastustaa hanketta. Lehden mukaan Peres on suositellut Sharonille tarkkailijoiden hyväksymistä. Heidän tehtävänsä olisi valvoa mahdollista tulitaukoa, lehti kirjoitti.

Peresin odotetaan tapaavan palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin mahdollisesti jo ensi viikolla. Sharon on antanut Peresille valtuutuksen keskustella mm. tulitauon ehdoista. Arafat on toistuvasti vaatinut kansainvälisten tarkkailijoiden sijoittamista miehitetyille alueille.

Sharon: Arafat suurin uhka

Pääministeri Sharon sanoi tänään, että presidentti Arafat muodostaa suurimman esteen Lähi-idän rauhansopimuksen solmimiselle. Sharonin mukaan Israelin on mahdotonta osallistua rauhanneuvotteluihin palestiinalaisten kanssa niin kauan kuin väkivaltaisuudet jatkuvat. -Arafat on suurin este rauhalle. Hän ymmärtää vain painostuksen kieltä, Sharon sanoi päättäessään kolmipäiväisen vierailunsa Venäjällä. -Arafat on valinnut terrorin menettelytavakseen. Hän teki tämän valinnan heti Camp Davidin neuvottelujen jälkeen, Sharon sanoi.

Arafat ja Israelin silloinen pääministeri Ehud Barak pääsivät lähelle rauhanratkaisua Camp Davidissa Yhdysvalloissa käydyissä neuvotteluissa. Barak oli tuolloin valmis neuvottelemaan myös Jerusalemin asemasta.
Sekä Arafat että Barak vetäytyivät kuitenkin viime hetkillä sopimuksesta. Sharon syytti tänään rauhanneuvottelujen epäonnistumisesta Arafatia. -Barak oli valmis myönnytyksiin, jollaisiin kukaan muu Israelin pääministeri - minä mukaan lukien - ei suostuisi, Sharon huomautti.

Neuvottelut Moskovassa "erinomaiset"

Sharonin tiedottaja luonnehti "erinomaisiksi" neuvotteluja, joita Sharon oli käynyt Venäjän ulkoministerin Igor Ivanovin kanssa. Sharon itse sanoi vierailun Moskovaan olleen onnistunut.

Venäjä on perinteisesti suhtautunut suopeasti arabimaihin Israelin ja arabimaiden kiistoissa. Sharonin vierailun aikana Venäjä on kuitenkin ollut varsin varovainen kannanotoissaan Lähi-idän tapahtumiin.

(MTV3-STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme