Mainos
Mainos

Perheensä menettänyt syyrialaisisä: "Lapseni, he luisuivat käsistäni…"

Pakolaiskriisin symboliksi nousseen, Turkin rantahiekkaan huuhtoutuneen kolmevuotiaan Aylan Kurdin isä kertoo matkasta, jonka aikana hän menetti koko perheensä.

Syyrialaisen Abdullah Kurdin kaksi poikaa ja vaimo kuolivat, kun perhe yritti taittaa ”toivon matkan” Turkin Bodrumista Kosin saarelle Kreikkaan. Turvapaikanhakijoita kuljettanut vene kaatui varhain keskiviikkona ja 12 ihmistä kuoli. Abdullah Kurdi oli yksi veneen ainoista, jotka selvisivät. 

Kurdi kertoo turkkilaiselle uutistoimistolle DHA:lle, että veneeseen alkoi tulvia vettä jo 500 metrin matkan jälkeen.

– Jalkamme olivat märät. Veden noustessa veneessä, paniikki alkoi syntyä. Kun yritimme seistä, tilanne muuttui yhä huonommaksi.

"Pidin vaimoani kädestä"

Vene kaatui, kun siinä olleet ihmiset nousivat paniikissa seisomaan, Kurdi kertoo. Hänen mukaansa perheellä oli yllään pelastusliivit.

– Pidin vaimoani kädestä. Lapseni, he luisuivat käsistäni…

– Yritimme pitää veneestä kiinni, mutta se alkoi tyhjentyä. Ihmiset huusivat yön pimeydessä, siksi en onnistunut äänellänikään tavoittamaan perhettäni. Yritin uida rantaan valoa seuraten. Kun onnistuin pääsemään rantaan, en löytänyt vaimoani ja lapsiani.

Kurdi kuuli perheensä hukkumisesta sairaalassa Bodrumissa. 

Telegraph-lehden mukaan Kurdi oli meressä kolme tuntia ennen kuin Kreikan rannikkovartiosta pelasti hänet. Syyrialaisperhe oli kotoisin sodan runtelemasta Kobanen kaupungista ja lehden mukaan parturina työskennellyt isä maksoi ihmissalakuljettajalle 4000 euroa, jotta perhe pääsisi Eurooppaan. 

Poliisi ottanut neljä kiinni

Veneen omistajien arvellaan lähteneen veneestä noin tuntia ennen sen kaatumista. Turkin poliisi on tänään ottanut kiinni neljä ihmistä epäiltyinä osallisuudesta 12 syyrialaispakolaisen kuolemaan.

Kurdi on antanut haastattelun myös syyrialaiselle Rozana-radiokanavalle. Channel 4 News-uutissivuston mukaan  Kurdi sanoi haastattelussa, että hän näki ihmissalakuljettajien hyppäävän pois veneestä aaltojen yltyessä. 

Kurdi sanoi radiokanavalle, että hän haluaa maailman näkevän, mitä hänen perheelle tapahtui. Hän toivoo, että onnettomuus olisi viimeinen laatuaan.

– Haluamme maailman huomion meihin, jotta se, mitä meille tapahtui, estettäisi tapahtumasta muille. 

Kansainvälisen pakolaisjärjestön mukaan tänä vuonna yli 350 000 ihmistä on lähtenyt epätoivoiselle merimatkalle päästäkseen turvaan Eurooppaan. Heistä yli 2600 on hukkunut.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme