Mainos
Mainos

Perussa tänään presidentinvaalit

Kyselyjen perusteella vasemmiston Ollanta Humala lähti täpärässä johdossa Perun vaaleihin.

Perulaiset ovat tänään äänestäneet presidentistä vaaleissa, joiden ennakkosuosikki oli kansallismielinen vasemmistoehdokas Ollanta Humala. Hänenkin johtoasemansa on täpärä, ja vaalien ratkaisun otaksuttiin siirtyvän toiselle kierrokselle.

Humala on suosittu köyhien keskuudessa, joita maan asukkaista on yli puolet. Hän on luvannut "antaa Perun rikkaudet köyhille". Vastustajan mielestä vallankaappausyritykseen osallistuneen entisen upseerin valtaannousu merkitsi diktatuurin ja yhteiskunnallisen sekasorron vaaraa.

Apoyo-tutkimuslaitoksen lauantaisen kyselyn mukaan Humala olisi saamassa äänistä 27 prosenttia. Kakkospaikan jakoivat keskusta-vasemmistolainen vuosien 1985-90 presidentti Alan Garcia ja konservatiivinen naispoliitikko Lourdes Flores 23 prosentin kannatuksella. Kantaa kysyttiin 4000 äänioikeutetulta. Virhemarginaaliksi kerrottiin kaksi prosenttiyksikköä.

Garcian rasitteena on hänen edellisen presidenttikautensa perintö. Tuolloin maa syöksyi talouskurimukseen ja Loistava polku -sissiliikkeen kapinointi yltyi. Korruptiota vastaan kampanjoineesta Floresista tulisi voittaessaan maan ensimmäinen naispresidentti.

Perulaiset äänestivät sunnuntaina myös parlamenttivaaleissa, joissa 120:tä paikkaa tavoitteli likemmäs 2600 ehdokasta. Parlamenttivaalien ennakkosuosikki oli Apra-puolue, jota myös Garcia edustaa.

Presidentinvaalien mahdollinen toinen kierros järjestetään 7. toukokuuta. Voitto sunnuntaina vaatisi yli 50 prosentin äänisaaliin.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme