Mainos
Mainos

Philae-laskeutuja ongelmissa - kiinnitys heikko

Ongelmat Philae-laskeutujan kiinnittymisessä haittaavat sen tutkimustyötä komeetan pinnalla, arvioi tutkija Tiera Laitinen Ilmatieteen laitokselta.  

Rosetta-luotaimesta lähetetty laskeutumisalus laskeutui eilen tutkittavan komeetan pinnalle, mutta komeettaan kiinnittymiseen suunnitellut harppuunat eivät lauenneet.  

Huonon kiinnittymisen vuoksi Philaessa olevaa tutkimusporaa ja -vasaraa ei mahdollisesti voida käyttää, koska niiden käyttö voisi irrottaa laskeutujan komeetasta, Laitinen sanoo.  

Laitisen mukaan näyttää siltä, että huonon kiinnittymisen takia laskeutumisalus pomppasi irti komeetan pinnasta, mutta laskeutui parin tunnin kuluttua uudelleen.  
-Pari tuntia kuulostaa paljolta, mutta koska painovoima siellä on äärimmäisen heikko, se ei ole mikään korkea pomppu, Laitinen tarkentaa.  

Rosetta-emoalus meni laskeutumisen jälkeen komeetan toiselle puolelle, minkä vuoksi radioyhteys luotaimeen katkesi. Radioyhteyden pitäisi palata tänä aamuna, ja Philaen tilanteesta saataneen näin uutta tietoa.  

Euroopan avaruusjärjestön Esan on määrä pitää iltapäivällä tiedotustilaisuus Philaen uusimmista vaiheista. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme