Mainos
Mainos

Philae-laskeutujalla menee hyvin – jo kolmas yhteydenotto Maahan!

Komeetan pinnalla matkaavalla Philae-laskeutujalla menee aiempaa paremmin, kertovat projektin edustajat.

Laskeutuja otti eilen jo kolmannen kerran yhteyttä Maahan sen jälkeen kun se heräsi yli puolen vuoden horroksesta viikko sitten.  

Yhdeksäntoista minuuttia kestäneen yhteyden aikana laskeutuja sai lähetettyä komeetalta keräämäänsä tietoa. Lisäksi tutkijat saivat päivityksen laskeutujan tilasta.

Tiedot osoittavat, että laskeutujan virtaa tuottaville aurinkokennoille on nyt tarjolla aiempaa enemmän valoa.  

Mukana Suomessa suunniteltuja osia

Laskeutuja työskentelee tällä hetkellä noin nollan celsiusasteen lämpötilassa, minkä vuosi sen akku on tarpeeksi lämmin varastoidakseen virtaa. Tämän ansioista Philae voi jatkaa töitä myös komeetan "yön" aikana.

Rosetta-luotaimen kyydissä Tshurjumovin‒Gerasimenkon komeetalle matkanneen Philaen laskeutuminen ei täysin onnistunut marraskuussa. Se päätyi komeetan pinnalla varjoisaan koloon, mikä on vaikeuttanut aurinkokennojen toimintaa ja akkujen lataamista. Philaen yhteydenpito Maahan tapahtuu Rosettan kautta.

Laskeutujassa on mukana myös Suomessa suunniteltuja osia, jotka muun muassa mittaavat komeetan vesipitoisuutta. Tavoitteena on selvittää, onko maapallon vesi mahdollisesti peräisin komeetoilta.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme