Mainos
Mainos

Philaen akut hyytymässä - illalla kairataan

Rosetta-luotaimen laskeutumisaluksen Philaen akut ovat tyhjenemässä, kertoo Ilmatieteen laitos.

Philae päätyi komeetan pinnalle laskeutuessaan niin varjoisaan paikkaan, ettei auringon valo riitä sen akkujen lataamiseen. 

– Jos laskeutujaan saadaan yhteys vielä perjantain ja lauantain välisenä yönä, sitä yritetään kääntää niin, että aurinkopaneeleista suurin kääntyisi suuntaan, josta valoa tulee, Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa kerrotaan. 

Tämänkään ei kuitenkaan uskota pitävän laskeutujaa toiminnassa, koska se saa valoa vain parin tunnin ajan komeetan 12-tuntisen pyörähdyksen aikana.

Illalla kairataan

Kun Philaen akuista loppuu virta, se asettuu automaattisesti lepotilaan odottamaan, että aurinkopaneelit tuottaisivat riittävästi sähköä akkujen lämmittämiseen ja lataamiseen.

Kun komeetta tulee lähemmäs Aurinkoa, aurinkopaneelien teho kasvaa, ja on vielä mahdollista, että laskeutujaan saadaan uudelleen yhteys.

Vielä tänä iltana Philae yrittää kairata pienen näytteen komeetan pinnan alta ja analysoida sen minilaboratoriossaan.

Poraamisyritystä lykättiin, koska riskinä on, että se voi irrottaa laskeutujan komeetan pinnasta.

– Jos Rosetta vielä yöllä saa yhteyden Philaeen, saamme toivottavasti tietää, onnistuiko se ottamaan näytteen, Euroopan Avaruusjärjestö ESA kertoi iltapäivällä tiedotustilaisuudessaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme