Mainos
Mainos

Pietarissa hienoisia merkkejä talouden elpymisestä

Pietarissa on tilastojen mukaan orastavia merkkejä talouden elpymisestä tai ainakin alamäen pysähtymisestä joillakin osa-alueilla.

Kaupungin kokonaisteollisuustuotanto ja investoinnit kääntyivät viime vuonna kasvuun, ja pietarilaista kohti laskettu bruttokansantuotekaan ei juuri supistunut: pudotus jäi prosentin murto-osiin, kun se vielä edellisvuonna ylti kahdeksaan prosenttiyksikköön, ilmenee Pietarin tilastokomitean tuoreesta talouskatsauksesta.

Pietarin teollisuustuotannon määrä kasvoi keskimäärin kahdeksan prosenttiyksikköä: kaksinumeroisiin kasvulukuihin kipusivat mm. koneenrakennus ja votkantislaus. Pudotus jatkui elintarviketeollisuudessa. Rakennusinvestoinnit nousivat nelisen prosenttiyksikköä. Sen sijaan tuotannollisten investointien elpyminen antoi odottaa itseään. Heikommin menestyi Pietaria ympäröivä Leningradin alue. Siellä teollisuustuotannon kokonaismäärä laski edelleen eikä sijoittaja-ystävällisten verolakien vaikutus näkynyt tilastoissa plussana. Maataloudessa ja metsäteollisuudessa kirjattiin kuitenkin kasvulukuja, ja alueen BKT:n pudotus pysähtyi myös.

Tonnin keskipalkka

Vaikka taloustilastoista löytyykin muutama valopilkku, yritystilastot ovat synkkää luettavaa. Palkkarästit paisuivat, tappiollisten yritysten määrä kasvoi ja yritysvoitot supistuivat entisestään. Maksamattomien palkkojen määrä Pietarissa ja Leningradin alueella kipusi viime vuoden lopussa virallisen tilaston mukaan reiluun 700 miljoonaan Suomen markkaan. Palkkarästejä kirjattiin yli 800 suuremmassa yrityksessä ja laitoksessa. Ne, joille palkkaa maksettiin, saivat nimellispalkkoihinsa viime vuonna keskimäärin viidenneksen korotuksen.

Pietarilaisen keskivertokuukausipalkkaa nousi noin sataan uuteen ruplaan eli liki tuhanteen Suomen markkaan. Leningradin alueen keskipalkka jäi vajaaseen 900 markkaan. Palkansaajien ahdinkoa helpotti se, että inflaatio painui 90-luvun pohjalukemiin. Kuluttajahintojen nousu pysähtyi Pietarissa viime vuonna hetkeksi liki kokonaan, ja venäläisen keittiön peruselintarvikkeen - leivän - hinta suorastaan halpeni. Elintarvikkeet kallistuivat aiempiin vuosiin nähden muutoinkin maltilliset seitsemisen prosenttiyksikköä lukuunottamatta votkaa, jonka hinta nousi lähemmäs kolmanneksen. Pietarilaisten kukkarolle kävi myös kiistelty asumisuudistus. Asumismenot ponkaisivat kerralla kaksi kolmannesta ylöspäin, kun kaupunki korotti vuokria ja vastikkeita lähemmäs todellisia asumiskustannuksia.

Väki väheni

Venäjän luoteiskulma ei muodosta poikkeusta maan yleisestä väestökehityksestä: väki vähenee, koska kuolleisuus on reilusti suurempi kuin syntyvyys. Pietarissa kuolemia kirjattiin tuplasti enemmän kuin syntymiä, ja Leningradin alueella tilanne oli vielä heikompi. Viime vuoden alussa pietarilaisia oli virallisen tilaston mukaan 4 750 000. Leningradin alueella asukkaita oli 1 682 000.

Tilastokomitean mukaan kuolleisuus on alentunut aiempaan verrattuna. -Varsinkin hengityselinsairauksista, alkoholimyrkytyksistä ja tapaturmista johtuvat kuolemat vähenivät. Leningradin alueella henkirikosten uhrina kuolee edelleen suuri määrä ihmisiä, tilastokatsaus varoittaa.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme