Mainos
Mainos

"Pilaantumaton, rehellinen, hyvä" – Tuleeko hänestä EU:n ensimmäinen äärioikeistolainen presidentti?

Nobert Hofer on 45-vuotias mediataituri, jonka sulava vaalikampanja ja oma luonnehdinta itsestään –  "pilaantumaton, rehellinen, hyvä" – upposi hyvin itävaltalaisiin.

Jos Hofer voittaa, hänestä tulee ensimmäinen äärioikeistolainen valtionpäämies EU:n alueella. Kisa Hoferin ja vihreiden tukeman Alexander Van der Bellenin välillä on niin tiukka, että ratkaiseviksi muodostuvat postitse annetut äänet. Niiden laskenta saadaan valmiiksi vasta tänään

Hofer on koulutukseltaan ilmailuinsinööri ja hän on edennyt tasaisesti Itävallan äärioikeistolaisen FPÖ-puolueen riveissä. Hofer on avoimesti äärioikeistolainen ja muun muassa kannattaa oikeutta aseisiin.

Hofer sanoo ymmärtävänsä itävaltalaisten kasvavaa aseiden ostohalua "nykyisten epävarmuustekijöiden vallitessa", viitaten maan pakolaistilanteeseen.

Hofer on kotoisin Burgenlandin osavaltiosta ja hänen isänsä oli konservatiivipoliitikko. Hofer oli töissä lyhyen aikaa kilpa-ajana Niki Laudan nyt jo toimintansa lopettaneessa lentoyhtiö Lauda Air -lentoyhtiössä ennen siirtymistään politiikkaan FPÖ:n Burgenlandin osastossa 1994. Hänestä tuli puoluesihteeri kaksi vuotta myöhemmin.

FPÖ-puolueen ideologiset juuret johtavat yleissaksalaiseen liikkeeseen 1800-luvulla. Nimellään puolue perustettiin 1956 ja sen ensimmäinen puheenjohtaja oli Itävallan natsiaikainen maatalousministeri ja SS-upseeri Anton Reinthaller.

Karismaattinen Jörg Haider vei puolueen populistiseen suuntaan tultuaan valituksi puoluejohtajaksi 1986.

Kun FPÖ:n johtoon tuli Jörg Haiderin jälkeen kovapuheinen Heinz-Christian Strache vuonna 2005, Hofer nousi Strachen neuvonantajaksi.

Hoferin neuvosta Strache lopetti kovimmat maahanmuuttajavastaiset kommenttinsa ja alkoi siirtää FPÖ:tä ainakin puheissa lähemmäksi keskustaa kannatuksen lisäämiseksi.

Linja on kannattanut ja Hofer itsekin sai vaalien ensimmäisellä kierroksella 35 prosentin kannatuksen.

–Kansa on minun, hän on sanonut.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme