Mainos
Mainos

Pistoriuksen teko jakaa eteläafrikkalaiset kahteen leiriin

Moninkertaisen paralympiavoittaja Oscar Pistoriuksen tyttöystävän Reeva Steenkampin surma jakaa eteläafrikkalaisten mielipiteet kahtia.

Samalla teko on jättänyt Etelä-Afrikan sanattomaksi, kertoi Suomi-Etelä-Afrikka-seuran jäsen Suvianna Hakalehto-Wainio Radio Novan Enbuske & Linnanahde Crew:lle.

Kansallissankarin asemaan noussutta Pistoriusta epäillään tyttöystävänsä murhasta. Pistorius on kiistänyt syytteet. Hän sanoi eilen oikeudessa ampuneensa tyttöystäväänsä vahingossa vessan oven läpi, koska luuli tätä murtovarkaaksi. Hän vaatii päästä vapaaksi takuita vastaan.

Hakalehto-Wainio on vieraillut Etelä-Afrikassa 8 kertaa viimeisen kahden vuoden aikana. Hän tuntee hyvin Pretorian alueen, jossa murha tapahtui. Hakalehto-Wainio on keskustellut epäillystä murhasta etelä-afrikkalaisten ystäviensä kanssa.

– He ovat turtia, he eivät tiedä, miten reagoida. Tämä on ollut heille suuri shokki, koska Pistorius on eteläafrikkalaisille kansallissankari.

26-vuotiaan Pistoriuksen jalat amputoitiin polvien alapuolelta hänen ollessaan alle vuoden ikäinen. Hän on sittemmin voittanut paralympiakultaa ja kilpaillut ensimmäisenä jalka-amputoituna juoksijana yleisurheilun MM-kisoissa ja olympialaisissa. Lontoon olympialaisissa hän ylsi 400 metrillä välieriin.

Eteläafrikkalaisten mielipiteet ovat myös hyvin jakautuneita, Hakalehto-Wainio kertoo.

– Toiset ovat Pistoriuksen puolella. Toiset taas ovat sitä mieltä, että hän on tahallaan ampunut tyttöystävänsä. Yleisesti paheksutaan sitä, että media on jo tuominnut Pistoriuksen.

– Perheväkivallan kulttuuri kukkii Etelä-Afrikassa runsaana. Naisaktivistit ajattelevat varmasti, että nyt on oikea aika nostaa tämä asia yhteiskunnalliseen keskusteluun.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme