Mainos
Mainos

Pohjois-Irlannin neuvottelut peruuntuivat

Historiallista neuvottelua siirretään osapuolten erimielisyyksien takia. Jo 35 vuotta jatkuneen katkeran vastakkainasettelun jälkeen protestanttien ja katolisten on vaikea suostua yhteistyöhön vanhan vihollisen kanssa.

Brittihallitus on siirtänyt Pohjois-Irlannin protestanttien ja katolilaisten johtajien Ian Paisleyn ja Gerry Adamsin tapaamista.

Aiemmin oli kerrottu, että Paisley ja Adams istuvat tänään ensi kerran saman neuvottelupöydän ääreen.

Pohjois-Irlannin asioita hoitava brittiministeri Peter Hain sanoi siirtävänsä tapaamista osapuolien erimielisyyksien takia. Tänään oli kuitenkin määrä järjestää tapaaminen alemmalla tasolla.

Maakunnan kahden suurimman puolueen johtajat Ian Paisley ja Gerry Adams eivät ole koskaan ennen virallisesti tavanneet toisiaan tai puhuneet toisilleen. Paisley johtaa protestanttien DUP:tä ja Adams katolilaisten Sinn Feiniä.

Nyt he yrittävät sopia kiistansa niin, että maakunnan yhteishallinto saataisiin jälleen raiteilleen ensi vuoden maaliskuussa.

Neuvotteluja valvovat Britannia ja Irlanti vaativat, että sovun on löydyttävä viimeistään marraskuun 10. päivä.

Hallituksen muodostamista on vaikeuttanut Britannialle uskollisen DUP:n haluttomuus yhteistyöhön Sinn Feinin kanssa. Irlantiin liittymistä kannattava Sinn Fein ei puolestaan ole suostunut tukemaan Pohjois-Irlannin poliisivoimia, joita protestantit ovat perinteisesti hallinneet.

Aiemmin itsehallintoa kokeillut Pohjois-Irlanti palasi Britannian komentoon vuonna 2002, kun Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA:ta syytettiin paikallispoliitikkojen vakoilusta.

(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme