Mainos
Mainos

Pohjois-Irlannin rauhanneuvottelut jatkuvat Belfastissa

Eilisiltana keskeytyneitä Pohjois-Irlannin rauhanneuvotteluja jatketaan tänään viidettä ja luultavasti viimeistä päivää. Britannian pääministerin Tony Blairin tiedottajan mukaan britit toivovat yhä saavansa aikaan viime hetken sopimuksen puolisotilaallisten joukkojen aseistariisunnasta.

Vastapuoli ei vaikuta yhtä toiveikkaalta. Pohjois-Irlannin suurimman protestanttisen puolueen johtaja David Trimble arvioi, että neuvotteluissa on edessä pitkä tauko, jonka aikana IRA:lta odotetaan ilmoitusta, aikooko järjestö laskea aseensa.

Ison-Britannian pääministeri Tony Blair ja Irlannin pääministeri Bertie Ahern aikovat antaa myöhemmin tänään lausunnon koskien IRA:n puolisotilaallisten joukkojen aseistariisuntaa. Lausunnon pohjana käytetään aseistariisuntaa valvovan komission johtajan raporttia Pohjois-Irlannin tilanteesta. Raportin julkistamista on lykätty tiistaista saakka. Aseistariisunnan aikataulusta sopiminen on ollut neuvottelujen onnistumisen suurin kulmakivi.

Myös hallituksen kokoonpanosta erimielisyyttä

Rauhanneuvotteluja on käyty Belfastissa jo neljän päivän ajan. Niiden tarkoituksena on pelastaa vuoden vanha "Good Friday" -sopimus, joka on ollut jäissä, koska sopimuksen osapuolet ovat olleet erimielisiä joukkojen riisumisesta aseista sekä alueelle rauhan jälkeen muodostettavasta hallituksesta.

Protestanttinen pääpuolue Ulsterin unionistit ei ole suostunut hallitusyhteistyöhön katolisen Sinn Feinin kanssa ennen kuin Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA aloittaa aseiden luovuttamisen. IRA:n poliittinen siipi Sinn Fein puolestaan sanoo, että vaatimus on vuonna 1998 solmitun rauhansopimuksen vastainen, eikä Sinn Feinin johto voi vaikuttaa IRA:n päätöksiin.

Eilen keskusteltiin kompromissiesityksestä, jonka mukaan Sinn Fein voitaisiin hyväksyä välittömästi Belfastin uuden hallituksen jäseneksi, jos IRA suostuu täydelliseen aseistariisuntaan vuoden 2000 toukokuuhun mennessä.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme