Mainos
Mainos

Pohjois-Irlannissa neuvotellaan jälleen rauhasta

Rauhansopimuksen myötä muodostettu maakunnan itsehallinto on ollut tilapäisesti lakkautettu marraskuusta 2002 saakka.

Yhdysvaltain erikoislähettiläs Mitchell Reiss osallistuu Britannian ja Irlannin johtajien kanssa neuvotteluun Pohjois-Irlannin vuonna 1998 solmittuun rauhansopimuksen pelastamisesta.

Britannian pääministeri Tony Blair ja hänen irlantilainen virkaveljensä Bertie Ahern yrittävät saada protestanttien ja katolisten puolueiden edustajat vakuuttumaan aseistariisunnan tärkeydestä. Yhdysvallat on aiemminkin lähettänyt edustajansa Pohjois-Irlantia koskeviin neuvotteluihin, kun tilanne on lukkiutunut paikoilleen.

Protestanttien kovan linjan DUP-puolue vaatii Irlannin tasavaltalaisarmeijaa IRA:ta luovuttamaan kaikki aseet ja hajaantumaan, ennen kuin DUP suostuu harkitsemaan poliittista yhteistyötä tasavaltalaispuolueen Sinn Feinin kanssa. Sinn Fein puolestaan vaatii takuita siitä, että protestanttipuolueet ovat valmiita jakamaan vallan sen kanssa. Rauhansopimuksen myötä muodostettu maakunnan itsehallinto on ollut tilapäisesti lakkautettu marraskuusta 2002 saakka.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme