Mainos
Mainos

Pohjois-Korea jylisee: Etelä-Korean tuhoaminen olisi todella helppoa

Sapeleiden kalistelu Korean niemimaalla jatkuu, sillä Pohjois-Korea on jyrähtänyt Yhdysvaltain ja Etelä-Korean eilisestä ohjusharjoituksesta. Pohjois-Korean mukaan "gangsterivaltio" Etelä-Korean tuhoaminen olisi todella helppoa. Asiasta kertoo Pohjois-Korean valtionmedia.

Yhdysvallat ja Etelä-Korea laukaisivat eilen Korean niemimaalla lyhyen kantaman ballistisia ohjuksia harjoituksessa, joka simuloi vihollisen päämajan tuhoamista. Ohjusharjoitus oli vastaus Pohjois-Korean tiistaina laukaisemalle ensimmäiselle mannertenväliselle ohjukselle.

– Pohjois-Korean vakava provokaatio vaati meitä reagoimaan kannanottoa voimakkaammalla tavalla, Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in lausui harjoituksen jälkeen.

Pohjois-Korea vastasi lausuntoon, että Moonin olisi tuomitsemisen sijaan pitänyt iloita Pohjois-Korean suurenmoisen tapahtuman hetkellä.

Koreoiden suhteet ottivat harppauksen taaksepäin, sillä vasta toukokuussa presidentiksi noussut Moon on aiemmin ilmaissut olevansa valmis rauhanneuvotteluihin, jos Pohjois-Korea hylkää suunnitelmat ydinaseista. Moon toivoi rauhan saavuttamista valtioiden välille neuvottelemalla.

Pohjois- ja Etelä-Korea ovat solmineet ainoastaan aseleposopimuksen Korean sodan päättymisen jälkeen vuonna 1953.

Venäjä ja Kiina vastustavat pakotepolitiikkaa

Etelä-Korea ja Yhdysvallat vaativat Pohjois-Korealle uusia pakotteita ohjuslaukaisun jälkeen. YK:n turvallisuusneuvoston pitämässä hätäkokouksessa pakotteita asettuivat vastustamaan Kiina ja Venäjä.

– Kiina on aina vastustanut tiukasti kaaosta ja konfliktia Korean niemimaalla. Sotilaskeinot eivät saa olla vaihtoehto, Kiinan YK-lähettiläs Liu Jieyi sanoi kokoukselle.

Myös Venäjä sanoi tilanteen luisuvan kohti pattitilannetta. Venäjä ja Kiina ovat vedonneet kärjistyvän tilanteen osapuoliin, että ne hillitsisivät itsensä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kommentoinut, että Pohjois-Korea on käyttäytynyt huonosti ja siitä koituu seurauksia.

– En tiedä, katsotaan, mitä tapahtuu. Mietimme aika vakavia asioita. Se ei tarkoita, että tekisimme niitä, Trump sanoi torstaina lehdistötilaisuudessa Varsovassa.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme