Mainos
Mainos

Pohjois-Korea kehuu kehittäneensä vetypommin – asiantuntijat epäilevät Kim Jong-unin väitettä

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin mukaan maalla on kyky räjäyttää atomipommia voimakkaampi vetypommi. Asiantuntijat suhtautuvat Kimin väitteeseen kuitenkin epäillen.

Kim kehui maansa saavutuksella puhuessaan isänsä Kim Jong-Ilin ja isoisänsä Kim Il-sungin kunniaksi rakennetulla Pjongchonin vallankumousalueella. 

Eteläkorealaisen Jonhap-uutistoimiston haastattelema tiedusteluasiantuntija kuitenkin sanoo, ettei Pohjois-Korealla ole kykyä rakentaa vetypommia. Hän uskoo, että Kim puhui retorisesti. 

"Ei peruskokeita loputtomiin"

– Mielestäni on epätodennäköistä, että heillä olisi vetypommi, mutta en myöskään usko, että he jatkavat loputtomiin räjäytysten perusasioiden kokeiluja, arvioi puolestaan uutistoimisto Reutersille tutkija Jeffey Lewis kalifornialaiselta Middlebury Institute of International Studies -tutkimuslaitokselta.

Hän sanoo, että Kim saattaa viitata teknologiaan, jolla Pohjois-Korea voi vahvistaa atomipommin vaikutusta.  

Pohjois-Korean tärkein tukija Kiina kommentoi Kimin sanoja toteamalla, että Kiina on sitoutunut Korean niemimaan riisumiseen ydinaseista.

Ydinkokeista YK:n pakotteita

Pohjois-Korea on tehnyt maanalaisia ydinkokeita vuosina 2006, 2009 ja 2013. Kokeiden takia YK:n turvallisuusneuvosto on asettanut maalle pakotteita.  

Näistä kokeista huolimatta useat asiantuntijat arvioivat, ettei Pohjois-Korea kykene ainakaan vielä liittämään ydinräjähdettä ohjukseen. 

Fuusioon perustuva lämpöydinpommi eli vetypommi on atomipommia voimakkaampi ja vaatii pidemmälle kehittynyttä teknologiaa. 


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme