Mainos
Mainos

Pohjois-Korea laukaisi uusia ohjuksia

Pohjois-Korea on laukaissut kolme uutta lyhyen kantaman ohjusta, kertoo naapurimaan Etelä-Korean virallinen uutistoimisto Yonhap. Tiedon vahvistaa Etelä-Korean armeija. Pohjois-Korea itse ei ole kuitenkaan vielä ilmoittanut laukaisseensa uusia ohjuksia. Maan käyttämien lyhyen kantaman ohjusten kantama on noin 130 kilometriä.

Pohjois-Korea teki aiemmin tänään onnistuneen ydinasekokeen, joka on tuomittu maailmalla laajalti.

YK:n pääsihteeri Ban ki Moon sanoo olevansa "syvästi järkyttynyt" Pohjois-Korean tekemästä ydinasekokeesta. Maailmanjärjestön pääsihteeri puhui lehdistölle Tanskassa, jossa hän on vierailulla. Banin on määrä saapua tänään illalla Suomeen presidentti Tarja Halosen vieraaksi.

EU on tuominnut maan tekemän kokeen selvin sanoin. EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana luonnehtii Pohjois-Korean toimintaa vastuuttomaksi ja vaatii kansainväliseltä yhteisöltä voimakasta vastausta maan toimiin.

- Tuomitsen Pohjois-Korean tänään tekemän ydinasekokeen. Pohjois-Korean toiminta uhkaa alueellista rauhaa ja turvallisuutta Kaakkois-Aasiassa, Solana sanoi tiedotusvälineille.

Myös Iso-Britannian pääministeri Gordon Brown painottaa, että ydinasekoe tuomitaan "painavimmin mahdollisin ehdoin."Myös Ranska tuomitsee ydinkokeen jyrkästi ja vaatii maalle tiukkoja pakotteita. YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu käsittelemään asiaa myöhään illalla Suomen aikaa. Japanin mielestä neuvoston olisi saatava aikaiseksi uusi Pohjois-Korean tuomitseva päätöslauselma.

Venäjä ja Kiinakin tuomitsevat ydinkokeen

YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenvaltiot Venäjä ja Kiina ovat molemmat ilmoittaneet tuomitsevansa Pohjois-Korean teot. Venäjä ja Kiina ovat tunnettuja siitä, että ne usein torppaavat turvallisuusneuvoston päätöslauselmaehdotukset veto-oikeudellaan. Kiina on kuitenkin tänään ilmoittanut, että se "määrätietoisesti vastustaa" Pohjois-Korean ydinasekokeilua. Kiina vaatiikin maata pysäyttämään kaikki toimet, jotka saattavat pahentaa tilannetta.

Venäjän ulkoministeriö sanoo puolestaan virallisessa tiedotteessaan, että Pohjois-Korean ydinkokeilut kärjistävät Kaakkois-Aasian jännitteitä. Ministeriön mukaan tämänpäiväinen ydinasekoe on vakava takaisku ydinaseriisuntatavoitteille. Venäjän mukaan ns. kuusikantaneuvottelut ovat nyt ainoa keino käsitellä aihetta. Venäjä painottaa, että Pohjois-Korean toiminta rikkoo YK:n turvallisuusneuvoston aiemmin hyväksymää päätöslauselmaa.

(MTV3-Reuters-AFP)

POHJOIS-KOREASSA ELÄMÄ SUJUI TÄNÄÄN NÄIN

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme