Mainos
Mainos

Pohjois-Korea vannoo jatkavansa ydinaseiden kehittämistä

Pohjois-Korea vannoo jatkavansa ydinaseohjelmaansa. Maan ulkoministeri Ri Yong-ho sanoi YK:n yleiskokouksessa, että Pohjois-Korean ainoa keino puolustaa itseään on jatkaa ydinasearsenaalinsa kehittämistä.

Rin mukaan maa aikoo jatkaa aseidensa kehitystä niin laadussa kuin määrässä.

Pohjois-Korea teki kaksi viikkoa sitten viidennen ja toistaiseksi voimakkaimman ydinkokeensa, mikä on kiristänyt maan välejä naapureihinsa ja kansainväliseen yhteisöön. YK:n turvallisuusneuvosto valmistelee parhaillaan uusia pakotteita maata vastaan sen ydinaseohjelman takia.  

Pelkästään tänä vuonna Pohjois-Korea on tehnyt kaksi ydinkoetta ja yli 20 ohjuskoetta.  

YK:ssa puhuneen Rin mukaan Korean niemimaa on muuttunut "maailman kuumaksi vyöhykkeeksi", jolla "ydinsodan puhkeaminen on mahdollista". Pohjois-Korea syyttää hänen mukaansa tilanteesta Yhdysvaltoja. Ulkoministeri kritisoi puheessaan Etelä-Korean ja Yhdysvaltain säännöllisiä yhteisiä sotaharjoituksia.

Asekokeet koettelevat naapurien hermoja

Japani ja Etelä-Korea ovat YK:n yleiskokouksessa ilmaisseet huolensa naapurinsa aseohjelmista.  

Japanin pääministeri Shinzo Abe vaati kansainvälistä yhteisöä etsimään uusia keinoja Pohjois-Korean asekokeiden vastustamiseksi. Aben mukaan YK-sanktiot eivät ole vuosikymmenessä saaneet maata muuttamaan kurssiaan.  

– Kansainväliseen yhteisöön (Pohjois-Koreasta) kohdistuva uhka on muuttunut yhä vakavammaksi ja realistisemmaksi. Siihen vastaamiseen tarvitaan uusia keinoja, täysin erilaisia kuin mitä olemme tähän asti käyttäneet, Abe sanoi keskiviikkona.  

Etelä-Korean ulkoministeri Yung Byung-se ehdotti, että Pohjois-Korea voitaisiin erottaa YK:sta, koska se ei ole hyväksynyt turvallisuusneuvoston päätöksiä, joilla on pyritty suitsimaan sen ydinohjelmaa.  

Erottaminen on kuitenkin epätodennäköistä, sillä Pohjois-Korean lähin liittolainen Kiina tuskin puoltaisi sitä. Kiina on toistuvasti vaatinut jännitteiden purkamista Pohjois-Korean ja kansainvälisen yhteisön välillä.  

Kiina neuvottelee Yhdysvaltain kanssa uusista pakotteista Pohjois-Korealle, mutta on samalla yrittänyt myös lämmitellä uudestaan katkenneita kuudenvälisiä neuvotteluja Pohjois-Korean ydinohjelmasta.Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme