Mainos
Mainos

Pohjois-Korealta suora uhkaus: Pienensimme ydinkärkiä – todellinen pelote

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un väittää, että maa on onnistunut pienentämään ydinkärkiä ballistisiin ohjuksiin sopiviksi. Kyseessä on Kimin ensimmäinen suora viittaus asiaan, joka on laajalti kyseenalaistettu.

Maan valtiollinen media KCNA kertoo lisäksi, että Kim on määrännyt parannuksia ja tarkennuksia maan asearsenaaliin.

– Tätä voidaan kutsua todelliseksi ydinpelotteeksi, Kim sanoi KCNA:n mukaan tarkastettuaan ydinasetyöntekijöiden aikaansaannoksia.

Pohjois-Korealla tiedetään olevan ydinkärkiä. Asiantuntijat ovat kuitenkin erimielisiä siitä, pystyisikö maa laukaisemaan ydinohjusta.

Yhdysvallat on aiemmin kertonut havainnoista, joiden mukaan Pohjois-Korea ei ole kyennyt pienentämään ydinaseiden kokoa niin, että maa voisi laukaista niitä mannertenvälisellä ballistisella ohjuksella.

Yhdysvaltain puolustushallinto kommentoi asiaa sen jälkeen, kun Pohjois-Korean johtaja Kim määräsi maan ydinaseet valmiustilaan. Kim sanoi viime viikolla, että ydinaseiden on oltava käyttövalmiita milloin tahansa.

Pohjois-Korea uhkasi maanantaina Yhdysvaltoja ja Etelä-Koreaa ydiniskuilla maiden yhteisten sotaharjoitusten takia.

Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean asevoimat harjoittelevat yhdessä säännöllisesti. Tämänvuotinen harjoitus on toistaiseksi suurin: siihen ottaa osaa 300 000 eteläkorealaista ja 15 000 yhdysvaltalaista sotilasta. Harjoitukset kestävät liki kaksi kuukautta.

On tavallista, että Pohjois-Korea reagoi harjoituksiin uhkauksilla. Tällä kertaa tilanne on jo valmiiksi tavallista kireämpi Pohjois-Korean viimeaikaisten ohjuskokeiden takia.

Pohjois-Korea on uhitellut sen jälkeen, kun YK:n turvallisuusneuvosto päätti viime viikolla sitä vastaan asetettavista tähän saakka tiukimmista pakotteista. Pakotteet kieltävät esimerkiksi kivihiilen ja metallien tuonnin Pohjois-Koreasta.


                             

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme