Mainos
Mainos

Pohjois-Korean musta pörssi ahtaalle

YK:n pakotteet ovat kova isku maan taloudelle. Eristyksissä elelevä Pohjois-Korea on rahoittanut talouttaan mustan pörssin kaupalla. Sen viennistä jopa 40 prosenttia on laitonta.

YK:n pakotteet Pohjois-Koreaa vastaan pistävät maan mustan pörssin kaupan tiukille. Sarvikuonon sarvien ja väärennettyjen dollarien rahtaus vaikeutuu huomattavasti, kun Pohjois-Koreasta saapuvat rekat ja laivat tarkastetaan.

Pakotteet ovat raju isku maan taloudelle, varsinkin jos ne pannaan kokonaisuudessaan täytäntöön.

Vielä ei ole kuitenkaan varmuutta siitä, ryhtyykö Kiina tarkastamaan pohjoiskorealaisia kuljetuksia rajallaan. Se on suhtautunut tarkastuksiin nihkeästi eikä halua suututtaa vanhaa ystäväänsä Pohjois-Koreaa, saatikka kiristää Itä-Aasian ennestään jännittynyttä ilmapiiriä.

Laiton vienti on laajaa

Yhdysvaltalainen puolustusalan asiantuntija David Asher on kertonut aiemmin tänä vuonna, että Pohjois-Korean laiton vienti on laajaa. Tuotevalikoimaan kuuluu väärennetyn rahan ja sarvikuonon sarvien lisäksi muun muassa tupakkaa, heroiinia, kokaiinia, prostituoituja, pakkotyöläisiä sekä norsunluuta.

Erityisen taitava Pohjois-Korea on Yhdysvaltain dollareiden väärentämisessä. Työn jälki on niin hyvää, että Yhdysvaltain valtiovarainministeriön asiantuntijatkaan eivät välttämättä tunnista väärennettyä seteliä.

Pohjois-Korean on arveltu suunnittelevan toista ydinkoetta. Siitä seuraisi todennäköisesti aiempaa kovempia pakotteita, mikä puolestaan tietäisi mustan pörssin kaupan kiristymistä entisestään.

- Tämä leikkaisi voimakkaasti johdon käyttämiä laittomia varoja ja saisi aikaiseksi valtavat paineet hallinnolle, arvioi John Harrison singaporelaisesta strategian tutkimuksen instituutista.

(MTV3-STT)

Lue lisää:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme