Mainos
Mainos

Pohjois-Korean onnistui pienentää ydinpomminsa ohjukseen sopivaksi – hymyilevä uutisankkuri vahvisti kokeen televisiossa

Televisiouutisen mukaan Pohjois-Korea on onnistunut pienentämään ydinpomminsa ohjukseen sopivaksi.

Korean niemimaan asukkaan havahtuivat perjantaiaamuna maanjäristykseen. Yhdysvaltain geologinen tutkimuskeskus USGS raportoi, että alueella havaitun järistyksen magnitudi oli 5,3.

Se paikallistettiin Punggye-ri:n alueelle eli Pohjois-Korean ydinkoealueelle. USGS arvioi, että maanjäristys oli "keinotekoinen".

Ydinkoe vahvistettiin uutisissa

Muutaman tunnin kuluttua Pohjois-Korean televisioon ilmestyi ennalta ilmoittamatta ylimääräinen uutislähetys.

Maan tunnetuin uutisankkuri, rouva Ri Chun-hee kertoi hymyillen, että Pohjois-Korea oli tehnyt ydinkokeen, joka vahvistaa, että maa pystyy tuottamaan ohjukseen sopivan ydinpommin.

Rouva Ri esittää Pohjois-Korean tärkeimmät tiedotukset. Hänen tunnusmerkkejään ovat vaaleanpunainen ja musta korealainen preinneasu ja esitystapa, jota voi kuvata eläytyväksi.

Ydinkoe jo viides

Koe tuomittiin heti laajalti. Kuten aiemmin muun muassa Kiina myös Yhdysvallat paheksuivat sitä. Etelä-Korean mukaan koe oli osoitus Kim Jong-unin maanisesta röyhkeydestä. 

Ydinkoe oli Pohjois-Korean viides, jos alkuvuoden puolittain epäonnistuneeksi kuvattu lataus lasketaan mukaan. Sen voimaksi arvioitiin 10 kilotonnia, eli se oli voimakkaampi kuin yksikään aiemmista.

Hirsohiman tuhonneen ydinlatauksen vahvuus oli 15 kilotonnia. Kaikkien suurin ydinkoe ikinä oli Neuvostoliiton 50 000 kilotonnin jättiläislataus.

Pohjois-Korea teki ensimmäisen ydinkokeensa 2006 ja seuraavat vuosina 2009 ja 2013.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme