Mainos
Mainos

Pohjois-Korean piilovaikuttaja katosi

Etelä-Korean tiedustelu kertoo, että Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin vaikutusvaltainen setä on saanut potkut ja hänen alaisensa on teloitettu.

Jang Song-thaek, 67, oli maan entisen johtajan Kim Jong-ilin sisaren mies ja hänen uskotaan olleen keskeisessä asemassa poika-Kimin valta-aseman lujittamisessa siirtymävaiheen aikana. Jos tiedustelutieto pitää paikkansa, kyse on merkittävimmästä muutoksesta Pohjois-Koreassa sitten vallansiirron.

Tiedustelutieto perustuu kommunistipuolueen ohjeistukseen sotilasjohdolle. Sen mukaan Jang poistettiin maan korkeiman sotilaselimen, Kansallisen Puolustuskomitean varapuheenjohtajan paikalta marraskuussa ja kaksi hänen avustajaansa teloitettiin. Sittemmin Jangin kerrotaan kadonneen.

Analyytikot ymmällään

Etelä-Korealaiset pohjoisen tarkkailijat ovat pitäneet Jangia käytännössä Kimin kakkosmiehenä. Hänen tiedetään käyneen kerran Etelä-Koreassa ja olleen tietoinen kapitalismin edistyksestä Kiinassa. Jang on ilmeisesti ollut omapäinen sillä hän joutui "uudelleenkoulutukseen" työläiseksi teräsvalimoon vuoden ajaksi 2004, mutta hän palasi takaisin asemaansa.

Soulin yliopistopiireissä arvellaan, että Jang vahvisti asemaansa etenkin vuoden 2008 jälkeen kun isä-Kim sai halvauksen. Jang nimitettiin Kansallisen Puolustuskomitean varapuheenjohtajaksi 2010. Nyt hän on saattanut menettää suosikkiasemansa, koska hänen vaimonsa eli isä-Kimin sisko on tiettävästi vakavasti sairas.

Poika-Kimin uudeksi suosikiksi on saattanut nousta Choe Ryong-hae, joka on varamarsalkka ja Kansanarmeijan Yleisen Poliittisen Osaston johtaja. Merkkinä asemasta on pidetty sitä, että Kim lähetti Choen henkilökohtaisena edustajanaan viemään tervehdyskirjeen Kiinan uudelle presidentille Xi Jinpingille.

Kim Jong-Un on tehnyt järjestelyjä aiemminkin: pian valtaantulon jälkeen kenraalikunnasta "poistui" pääesikunnan komentaja Kim Kyok-sik.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme