Mainos
Mainos

Pohjois-Koreassa äänestetään lähes sataprosenttisesti "kyllä"

Pohjois-Koreassa on parhaillaan käynnissä vaalit, joissa äänestetään virallisten lukujen mukaan innokkaasti. Valituiksi tulleet ehdokkaat saavat yleensä huikean sadan prosentin äänisaaliin.

Tämä johtuu siitä, että maan vaalit ovat vain nimellisesti demokraattiset: kussakin vaalipiirissä on nimittäin vain yksi ehdokas.

Vastaehdokkaiden puuttuessa äänestäjien tulee vain kirjoittaa äänestyskuponkiinsa ”kyllä”.

– Äänestäkäämme kaikki ”kyllä”, luki muun muassa yhdessä vaalimainoksessa, joita on levitetty pääkaupunki Pyonyangin kaduille.

Ja kyllä – ihmiset äänestävät todellakin ”kyllä”. Vuoden 2009 vaaleissa virallinen äänestysprosentti oli 99,8 prosenttia rekisteröidyistä äänestäjistä.

Älä tule äänestämään, me tulemme kotiisi

Pohjois-Koreassa äänestys toimii myös virallisena väestönlaskentana, sillä vaalien aikaan viranomaiset käyvät jokaisessa kodissa varmistamassa että kaikki rekisteröidyt äänestäjät ovat paikalla henkilökohtaisesti.

Vaaliaika paljastaakin myös mahdolliset loikkarit.

– Mihin muuhun tahansa aikaan perheenjäsenet voivat valehdella kadoksissa olevista henkilöistä tai lahjoa valvovat viranomaiset ja sanoa, että etsimänne henkilö on tekemässä kauppaa toisella alueella, kertoo loikkareiden pyörittämä, Pohjois-Korean uutisiin keskittyvä New Focus International.

–  Mutta vaalien aikaan Kiinaan tai Etelä-Koreaan karanneet henkilöt paljastuvat.

Pohjois-Korean hallitsija Kim Jong-un on tehostanut vartiointia raja-alueilla, mutta viime vuonna silti noin 1500 henkilöä onnistui loikkaamaan Pohjois-Koreasta Etelä-Koreaan.

Itsekin loikkareihin kuuluvan asiantuntijalähteen mukaan tämä onkin aiheuttanut vääristymän Pohjois-Korean väestönlaskentaan. Hänen mukaansa monet viranomaiset eivät uskalla ilmoittaa asuinalueeltaan puuttuvista henkilöistä.

– Muuten he olisivat pulassa, koska se on heidän vastuullaan, Seulissa toimivaa Pohjois-Korean asioihin erikoistunutta instituuttia johtava Ahn Chan-Il arvioi AFP:n haastattelussa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme