Mainos
Mainos

Poika ampui isänsä vuosikymmeniä jatkuneen perheväkivallan takia – äiti kiitti poikaansa

Helmikuussa Espanjassa kuoli viisi naista neljän päivän sisällä perheväkivallan uhrina. Tänä vuonna jo 16 naista on tapettu perheoloissa. Espanjalainen El País -lehti kertoo perheestä, joka joutui kärsimään perheen isän väkivallasta lähes 40 vuotta, ennen kuin yksi pojista tappoi isänsä.

Lyöntejä, läimäyksiä, nöyryytystä, halveksuntaa ja loukkauksia. Joka päivä vuoden jokaisena päivänä, 38 vuotta. Ángel Cortés oli piinannut vaimoaan ja lapsiaan kaikki nuo vuodet, kertoo yksi lapsista.

Viime kuussa piina päättyi, kun Daniel Cortés sai tarpeekseen ja ampui kotona isäänsä kuolettavasti kiväärillä Cáceresissa Extremadurassa läntisessä Espanjassa.

Kun poliisi saapui Cortésien kotiin pidättämään Danielin, 67-vuotias äiti Toñi halasi poikaansa. Kotona oli myös tytär Lourdes, joka oli hälyttänyt poliisin. 

– Äiti kertoi meille, että se oli hänen poikansa, joka tappoi isänsä yhdellä laukauksella, poliisin tiedottaja Juan Manuel Cruz, kertoi El Paísille.

Cortésien kotona vallitsi loputtoman pelon sijaan tyyneys.

"Äitini voi olla rauhassa"

– Nyt äitini voi olla rauhassa, Danielin kerrotaan sanoneen.

Perheväkivalta on Espanjassakin vakava ja syvään juurtunut ilmiö. Maan terveys- ja tasa-arvoministeriön mukaan tänä vuonna jo 16 naista on menehtynyt läheisen miespuolisen henkilön väkivallan uhrina.

Perheväkivaltaa ei enää piilotella. Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastustetaan ja sitä vastaan kampanjoidaan näkyvästi. Mielenosoituksissa hallituksta kuitenkin vaaditaan puuttumaan väkivaltaan nykyistä tehokkaammin.

Perheen kolmas lapsi, 41-vuotias Ángel, kertoo sen aamuisesta puhelinsoitosta.

– Se oli soitto, jota valitettavasti olin odottanut jo vuosia. Mutta ajattelin, että oli käynyt toisin, että siskoni kertoisi että isäni on tappanut äitini.

Uhkasi tappaa koko perheen

Äiti Toñi oli kerran sanonut miehelleen, ettei enää jaksa. Mies oli uhannut tappaa koko perheen.

– Ensimmäinen asia, jonka äitini teki, oli kiittää poikaansa (Danielia). Puolentoista tunnin ajan he pitivät toisiaan kädestä, Ángel kertoo.

Arjen ilmapiiri oli niin ahdistava, etteivät sisarukset puhuneet fyysisestä ja henkisestä väkivallasta edes keskenään. Kotona asuva sisko, 44-vuotias Lourdes, söi aina ennen kuin isä Ángel saapui kotiin. Sen jälkeen hän vetäytyi huoneeseensa, ja lähti töihin isän ottaessa siestan.

– Emme pitäneet häntä isänä enää moneen moneen vuoteen. En kunnioittanut häntä. Päinvastoin, vihasin häntä, Ángel kuvailee.

"Maksoin velat, ei edes kiittänyt" 

Lähdettyään kodistaan kaksikymmentä vuotta sitten Ángel meni armeijaan ja palveli univormussa kahdeksan vuotta, muun muassa Bosniassa.

– Tein sen, jotta sain maksettua isäni velat. Hän ei koskaan kiittänyt minua, muistelee piirtäjänä leipänsä ansaitseva Ángel.

Isän maine kotikorttelissa El Perússa oli huono. Hänellä oli porttikielto neljään viidestä lähibaarista häirikkömäisen käytöksen takia.

– Tunsin heidät näöltä. Äiti kulki yksin pienen koiransa kanssa. En koskaan nähnyt miestään hänen kanssaan. Hän (äiti) oli hyvin hiljainen, ja aviomies hyvin karkea. Poika (Daniel) oli oikein mukava, eräs naapuri kertoo El Paísissa.

38-vuotias poika Daniel on nyt vankilassa ja saa tuomion. Danielin ystävät ovat tosin käynnistäneet nimenkeruukampanjan, jotta Daniel todettaisiin syyttömäksi.

"Olemme viimein perhe"

Cortésit voivat viimein pitää yhtä, sanoo Ángel.

– Nyt me olemme perhe. Ennen emme edes antaneet suukkoja toisillemme emmekä halanneet toisiamme. Se oli outoa, en osaa selittää.

– Isämme sai meidät olemaan niin. Olemme eläneet noin lapsesta asti. Nyt meillä on uusi elämä, kiitos veljelleni, ennen kaikkea kiitos äitini puolesta, Ángel sanoo. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme