Mainos
Mainos

Poika lahjoitti äitinsä ruumiin Alzheimer-tutkimuksiin – päätyikin armeijan räjäytyskokeisiin USA:ssa

Yhdysvaltalaismies luovutti äitinsä ruumiin lääketieteellisiin tutkimuksiin tämän kuoleman jälkeen. Pian poika sai tietää, että ruumis oli myyty luvatta Yhdysvaltain sotavoimille ja että sitä oli käytetty räjähteiden tuhoja mittaavissa tutkimuksissa. Tapauksesta kertoo uutistoimisto Reuters laajassa reportaasissa.

Kun Doris Stauffer menehtyi 74-vuotiaana, hänen poikansa Jim Stauffer kuunteli sairaanhoitajan neuvoa ja otti yhteyttä Biological Resource Center -yritykseen (BRC), joka oli erikoistunut ihmisruumiiden välittämiseen tutkijoille. Mies oli ajatellut, että Alzheimerin tautia sairastaneen naisen aivoista olisi hyötyä taudin arvoituksia ratkoville tiedemiehille. 

Yrityksen edustaja nouti äidin ruumiin vielä saman päivän aikana ja samalla poika allekirjoitti lomakkeen, jossa hän antoi suostumuksensa ruumiin käyttöön lääketieteellisissä tutkimuksissa. Lomakkeessa hän kuitenkin kielsi erikseen ruumiin hyödyntämisen esimerkiksi sotavoimien tarpeisiin tai muihin, ei-lääketieteellisiin tutkimuksiin.

Runsas viikko myöhemmin miehelle toimitettiin hänen äitinsä polttohaudatut jäänteet. Miehelle ei kuitenkaan ilmoitettu, mihin äidin ruumista oli käytetty.

Uutistoimisto Reuters kertoo Staufferin tapauksesta ja Yhdysvaltain löyhästi valvotusta ruumisbisneksestä laajassa, joulukuussa julkaistussa artikkelissa.

Käsi poltettiin – muu ruumis vietiin armeijalle

Uutistoimisto Reuters tutki BRC:n toimintaan liittyviä asiakirjoja. Niistä selvisi, että kun Doris Stauffer oli kuljetettu yrityksen tiloihin, yrityksen työntekijät irrottivat naisen ruumiista käden krematoitavaksi. Sen jälkeen muu ruumis myytiin ja toimitettiin Yhdysvaltain armeijalle.

Naisen aivot eivät päätyneet Azheimer-tutkijoille, kuten Jim Stauffer oli toivonut. Sen sijaan hänen äitinsä ruumista hyödynnettiin armeijan kokeissa, joissa mitattiin tienvarsipommin aiheuttamia tuhoja. 

BRC:n kerrotaan välittäneen armeijalle myös useita muita ruumiita samoja kokeita varten. Reutersin mukaan BRC oli laskuttanut armeijalta ilmeisesti 5893 dollaria, eli noin 5600 euroa jokaista ruumista kohden. 

Uutistoimiston mukaan yritys oli väittänyt armeijalle, että vainajien omaiset olivat suostuneet kokeisiin. Näin ei kuitenkaan ollut. Jim Stauffer ja useat muut läheisensä ruumiin yritykselle lahjottaneista kuulivat perheenjäsenensä kohtalosta vasta Reutersin toimittajan ottaessa heihin yhteyttä BRC:n toimia selvitellessään.

– Olen järkyttynyt siitä, että armeija liittyi tapaukseen, Jim Stauffer kommentoi Reutersille.

Yhtiön johtajalle petostuomio

Staufferin ja noin 5000 muun ihmisen ruumiita yli kymmenen vuoden aikana käsitellyt BRC ei ole enää toiminnassa. Yhtiön entinen omistaja Stephen Gore tunnusti viime vuonna oikeudelle syyllistyneensä petokseen. Miestä syytettiin vainajien omaisten harhaanjohtamisesta.

Reutersille lähettämässään viestissä Gore kertoo pyrkineensä aina kunnioittamaan asiakkaidensa toiveita ja toimittamaan tutkijoille asianmukaiset todistukset siitä, että ruumiiden tutkimuskäyttöön oli annettu suostumus.

Yhdysvaltain armeijan edustaja kuitenkin kertoo Reutersille, että armeija on selvittänyt kymmeniä tapauksia, joissa BRC:n armeijalle lähettämät suostumuslomakkeet eivät vastanneet alkuperäisiä.

Reutersin mukaan ruumiiden välityksen ympärille kasvaneen bisneksen valvonta on Yhdysvalloissa kevyttä. Elinsiirtoihin käytettäviä ruumiita tarkkailevat viranomaiset, mutta muuhun käyttöön luovutettujen vainajien kohtalo on lähinnä ruumiita välittävien yritysten käsissä. 

Myös alan lainsäädäntö on löyhää. Tätä kuvaa hyvin muun muassa se, että Stephen Gore kertoi oikeudelle lähettämässään kirjeessä päättäneensä perustaa yrityksensä kyllästyttyään työhönsä vakuutusmyyjänä.

Koulutusta alalle hänellä ei ollut, vaikka hän olikin työskennellyt aiemmin elinpankissa. Puutteellisia taitojaan mies kertoi paikanneensa lähinnä internetistä ja kirjoista löytämillään tiedoilla sen sijaan, että hän olisi palkannut lääketieteen ammattilaisen valvomaan ruumiiden ja ruumiinosien käsittelyä.

Kaikesta huolimatta mies kertoi tehneensä työtä koko sydämellään.

– Uskon, että teimme kaikkemme kunnioittaaksemme luovuttajien toiveita.

– En koskaan tavoitellut tällä taloudellista voittoa, vaan koin sen kutsumusammatikseni, Gore kirjoitti oikeudelle.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme