Mainos
Mainos

Miesryhmällä epäillään olleen terrori-iskusuunnitelmia Australiassa: Pommi lentokoneeseen ja myrkkyisku julkiselle paikalle

Australiassa Sydneyssä ryhmän miehiä epäillään tehneen pitkälle vietyjä terrori-iskusuunnitelmia. Poliisin mukaan miehet suunnittelivat ensin salakuljettavansa pommin lentokoneeseen, mutta sen epäonnistuttua he alkoivat suunnitella julkiselle paikalle tehtävää myrkkykaasuiskua.

Isisin johtohahmoihin kuuluvan henkilön epäillään johtaneen suunnitelmia. Hän oli muun muassa lähettänyt Sydneyyn pommin rakennusosia. Poliisin mukaan epäillyt miehet yrittivät salakuljettaa 15. heinäkuuta Etihad Airways -yhtiön lentokoneeseen pommin. Suunnitelmat kariutuivat kuitenkin jo ennen turvatarkastusta.

Sydney Morning Heraldin mukaan pommi oli piilotettu epäillyn 49-vuotiaan miehen veljen matkalaukkuun. Lähtöselvityksessä kuitenkin huomattiin, että laukku oli liian painava.

Poliisi epäilee, että matkalaukun tuoneella veljellä ei ollut mitään hajua siitä, että hänen laukussaan oli pommi. Mies jätti liian painavan laukkunsa epäillylle lentokentällä ja meni itse lentokoneeseen.

– Uskomme, että hänellä ei ollut mitään aavistusta, sanoo Australian liittovaltion apulaiskomissaari Michael Phelan.

Phelan sanoo, että pommi-iskun suunnitelma oli yksi ammattimaisimmista suunnitelmista, mitä Australiassa on koskaan tehty.

Miehiä voi odottaa pitkät rangaistukset

Kun pommin vieminen lentokoneeseen epäonnistui, miehet alkoivat suunnitella toista iskua. Epäiltyjen suunnitelma oli rakentaa myrkyllistä väritöntä kaasua erittävä laite ja viedä laite täpötäyteen julkiseen paikkaan, esimerkiksi julkiseen kulkuvälineeseen.

Phelan kuitenkin painottaa, että suunnitelma oli vasta hyvin hypoteettinen, sillä kyseinen laite on todella vaikea valmistaa. Hänen mukaansa miesten valmistelut olivat vielä hyvin kaukana siitä, että heillä olisi ollut toimiva laite.

Suunnitelmien takia neljä miestä otettiin lauantaina kiinni poliisiratsioissa Sydneyssä. Kaksi heistä sai perjantaina terrorismisyytteet, joista voi seurata elinikäinen vankeusrangaistus.  

Juttua päivitetty 4. elokuuta kello 6.03: Pommia ei saatu koneeseen, koska laukku oli liian painava.
Otsikkoa ja tekstiä päivitetty uudelleen kello 8.48.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme