Mainos
Mainos

Poliisi kertoo Expressenille: Miekkasurmaajan motiivi ilmenee kirjeestä

Ruotsissa kaksi ihmistä koulussa surmannut 21-vuotias mies jätti jälkeensä kirjeen, jonka sisältöä viranomaiset ovat nyt avanneet julkisuuteen.

Expressen-lehden mukaan teosta epäillyn Anton Lundin Petterssonin kotoa löytyneessä viestistä ilmenee, että Pettersson vihasi maansa maahanmuuttopolitiikkaa ja koki, että hänen täytyi toimia.

Käsinkirjoitetussa viestistä voi päätellä, että Pettersson on aikonut tehdä jotain, mutta tarkempia yksityiskohtia hän ei suunnitelmistaan siinä kerro.

Tutkinnanjohtaja Thord Haraldssonin mukaan kirjeessä ei mainita kohteena ollutta koulua tai hyökkäystapaa. Siinä ei myöskään uhata koululaisia tai tummaihoisia. 

Sitä ei poliisin mukaan voi suoraan tulkita itsemurhaviestiksi, mutta rivien välistä voi päätellä, ettei Pettersson aikonut hyökkäyksen tullessa antautua viranomaisille elävänä.

Aikaisemmin poliisi on kertonut, että hyökkääjä oli sosiaalisessa mediassa esittänyt ääriajatuksia. Hän oli Youtube-tilinsä mukaan kiinnostunut Adolf Hitleristä sekä natsi-Saksasta ja kannatti ruotsidemokraattien kampanjaa maahanmuuton rajoittamisesta. 

Poliisi jatkaa yhä hyökkäyksen tutkintaa. Poliisi kertoi jo aikaisemmin, että kouluhyökkäys oli rasistinen viharikos. Tähän viittaavat muun muassa hyökkääjän kotoa tehdyt löydöt ja se, miten hän valitsi uhrinsa.

–  Hän valitsi uhreja, joilla on tumma ihonväri. Koulun valvontakameroista on selvinnyt, että hän käveli pitkin koulun käytäviä ja jutteli useamman koululaisen kanssa, mutta hyökkäsi vain tummaihoisten kohdalla, Haraldsson kertoi tiedotustilaisuudessa loppuviikolla.

Pettersson kuoli sairaalassa saatuaan vammoja poliisin luodeista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme