Mainos
Mainos

Poliisi takavarikoi tuhansia tonneja väärennettyä ruokaa ympäri Eurooppaa – Suomesta löydettiin lähes tonni säädösten vastaisia mausteita

Euroopan poliisit ovat yhteisessä operaatiossaan takavarikoineet lähes 10 000 tonnia väärennettyjä tai vaarallisia elintarvikkeita. Takavarikoitujen elintarvikkeiden arvoksi arvioidaan noin 230 miljoonaa euroa.

Neljä kuukautta kestäneessä Europolin ja Interpolin yhteisessä operaatiossa pidätettiin 13 ihmistä ja takavarikoitiin kaikkiaan 13 miljoonaa tavaraa 50 000 ratsiassa 61 eri maassa. Ratsioita tehtiin muun muassa kaupoissa, toreilla, lentokentillä, satamissa ja teollisuusrakennuksissa.

Suomessa operaatio suunnattiin mausteisiin. Valvontaa totutettiin Tullin johdolla yhdessä Helsingin ja Vantaan kaupunkien elintarviketurvallisuusviranomaisten kanssa.

Viranomaiset syynäsivät 16 eri tavaraerää, joista otettiin 21 näytettä.

Näytteistä tutkittiin väriaineet, säteilytys ja pitikö tuoteseloste paikkansa. Kurkuma- ja ravintolisävalmisteista analysoitiin lisäksi lyijyn määrä.

Tutkimusten perusteella säännösten vastaisia kurkuma-, curry- ja chilimausteita löydettiin reilut 950 kiloa.

Tullin mukaan tutkituissa erissä oli paljon virheellisiä tuoteselosteita ja yhdestä luomutuotteeksi väitetystä kurkumajauheesta löydettiin kasvisuojeluaineiden jäämiä, jotka ovat kiellettyjä luomutuotannossa.

Kahdesta chili- ja kurkumamauste-erästä löytyi kiellettyä sudan-väriä.  Viranomaiset poistivat erät myynnistä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme