Mainos
Mainos

Poliisi tappaa keskimäärin kaksi ihmistä päivässä USA:ssa

Yhdysvalloissa poliisi on tänä vuonna ampunut keskimäärin yli kaksi ihmistä päivässä. Washington Post -lehden selvityksen mukaan yhdysvaltalaispoliisien luoteihin on tänä vuonna kuollut ainakin 385 ihmistä.  

Ammutuista mustia oli 100 eli vajaat 30 prosenttia uhreista. Valkoihoisia oli 171.

Poliisin ampumien ihmisten määrä on yli kaksinkertainen kuluneen vuosikymmenen keskimääräisiin lukuihin verrattuna. Listan kärjessä on Los Angelesin poliisi, joka on ampunut kahdeksan ihmistä.

Tosin aiempien vuosien luvut eivät välttämättä ole vertailukelpoisia, sillä poliisilaitosten ei ole pakko ilmoittaa voimankäytöstä. Lehti onkin selvittänyt tämän vuoden kuolemantapaukset itse käyttäen muun muassa mediaa ja poliisin tilastoja. 

Äkillistä väkivaltaa

Monet surmanluoteihin johtaneet tapahtumat lähtivät liikkeelle mitättömistä tapauksista, jotka kärjistyivät äkilliseen väkivaltaan.

Lehti kertoo tapauksesta, jossa floridalaisen 25-vuotiaan skitsofreniasta kärsivän miehen äiti ei saanut poikaansa tulemaan sisään kylmästä ja soitti poliisin apuun. Boksereihin ja t-paitaan pukeutunut mies heilutti luudanvartta, kun poliisi saapui. Taltutusyrityksen jälkeen poliisi ampui vain 50-kiloisen miehen kotipihalleen.

Kaliforniassa nainen pysäytti autonsa poliisipartion vierelle ja sanoi että kolme miestä seuraa häntä ja hänen poikaansa. Pian viereen ajaneesta autosta nousi kahdella pistoolilla aseistautunut mies ja ampui naisen. Partioautossa ollut poliisi surmasi miehen ennen kuin tämä ehti ampua autossa olleen 12-vuotiaan pojan. 

Suurimmalla osalla ase 

Poliisin luoteihin kuolleista yli 80 prosenttia oli aseistautunut, useimmiten tuliaseella. 13 tapauksessa epäilty ase paljastui joksikin muuksi. Neljäsosassa tapauksista uhrilla on ollut mielenterveysongelmia.

385 tapauksesta vain kolme johti rikossyytteeseen poliisia kohtaan.

Oikeustieteilijöiden mukaan liittovaltion tulisi tutkia systemaattisesti poliisien ampumisia. Nykyään raportointi on vapaaehtoista, ja Washington Postin mukaan vuoden 2001 jälkeen alle kolme prosenttia Yhdysvaltain 18000 poliisilaitoksesta on ilmoittanut kuolemaan johtaneista ampumisista.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme