Mainos
Mainos

Pohjois-Korean agentti yritti kaupata Australiassa ohjusten osia – poliisi otti kiinni

Australian poliisi kertoo pidättäneensä pohjoiskorealaistaustaisen miehen, jonka se epäilee yrittäneen kaupata maassa ohjuksen komponentteja. Kyseessä ovat ensimmäiset joukkotuhoaseisiin liittyvät syytteet Australiassa.

Australialaismedian mukaan kyseessä on 59-vuotias Chan Han Choi, joka on asunut maassa kolmekymmentä vuotta. 

Poliisin mukaan miehen toimet herättivät poliisin kiinnostuksen aiemmin tänä vuonna ja hänet otettiin kiinni Sydneyn esikaupunkialueella Eastwoodissa eilen lauantaina.

– Mies on Pohjois-Korealle lojaali agentti, jonka epäillään toimineen patrioottisissa tarkoituksissa, poliisin edustaja Neil Gaughan kertoo medialle.

– Tällaista ei ole koskaan ennen todistettu Australian maaperällä, hän sanoi.

Poliisin mukaan mies on yrittänyt myydä pimeillä markkinoilla Pohjois-Koreasta peräisin olevia ohjusten komponentteja, muun muassa ballististen ohjausjärjestelmään tarvittavia tietokoneohjelmistoja.

Hän on myös yrittänyt kaupata kivihiiltä laittomasti Indonesiaan ja Vietnamiin yksityisille tahoilla. Mies on ollut kauppaamiseen liittyen tiiviissä yhteydessä Pohjois-Korean korkea-arvoisiin viranomaisiin.

Gaughanin mukaan onnistuessaan mies olisi voinut tehdä kymmenien miljoonien dollarien kaupat.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme