Mainos
Mainos

Poliisin tunnustus kuolinvuoteella: "Minä se olin" – Belgian ryöstömurhat selviämässä

Belgiaa yli 30 vuotta riivannut arvoitus 28 ruumista jälkeensä jättäneestä ryöstömurhien sarjasta on ratkeamassa, uutisoi Reuters.

"Hullut Brabantin tappajat" tekivät 1980-luvun alussa runsaan tusinan ryöstöretkeä Brysselin ympäristössä pääasiassa marketteihin, mutta saivat saaliikseen vain pikkurahoja.

Poliisia ja yleisöä tyrmistytti ryöstäjien raakuus: he ampuivat sumeilematta asiakkaita, henkilökuntaa ja jopa lapsia. Tutuksi tulivat hahmot Vanhus, joka kuljetti pakoautoa, aseenkäsittelijä Ampuja, ja Jättiläinen, joukkion johtaja.

Kun toiminta vaikutti järjettömältä, virisi pian teorioita yhteyksistä sekä äärioikeiston että äärivasemmiston kaupunkisissien ryhmiin, jotka vaivasivat noina vuosina myös Italiaa, Saksaa ja Ranskaa. Aseenkäyttötaito ja iskujen suunnittelu puolestaan herättivät kysymyksiä tekijöiden sotilas- tai poliisitaustasta.

Sittenkin poliisi

Belgiassa viimeinen isku tapahtui 1985, ja sitten ryhmä katosi jälkiä jättämättä. Belgian poliisille ratkaisematon ryöstömurhien sarja on ollut nöyryytys, joka on varjostanut mainetta näihin päiviin asti.

Nyt on mahdolisesti käsillä läpimurto. Viikonvaihteessa esiin tuli nimetön mies, joka kertoi poliisiveljensä tunnustaneen kuolinvuoteellaan kaksi vuotta sitten, että "minä se olin". Kookas poliisi sanoi olleensa Jättiläïnen.

– Ensin kieltäydyin uskomasta asiaa ja tuskailin sitä, mutta nyt voin virallisesti vahvistaa sen, mies sanoi.

Paikallistietojen mukaan mies olisi saanut 1981 potkut poliisin eliittiyksiköstä.

Lisäksi poliisi vahvisti maanantaina, että tutkijat ovat työskennelleet viime kuukausina uuden johtolangan kanssa ja uskovat viimeinkin pystyvänsä pian nimeämään ryhmän.

– Toivon uhrien omaisten takia, että voimme pian sulkea tämän jutun, sanoi sisäministeri Jan Jambon.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme