Mainos
Mainos

Poliitikot arvioivat yllätystä Putinin linjapuheessa: Hyvin sovinnollinen ulkopoliittisesti – "ikkuna avautui"

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti eilen vuotuisen linjapuheensa. Kokeneet poliitikot Matti Vanhanen (kesk.) ja Liisa Jaakonsaari (sd.) arvioivat puhetta tänään Huomenta Suomessa.

Kaksikon mielestä puhe oli ennen kaikkea sisäpoliittinen. Jaakonsaaren mukaan mielenkiintoista oli, että Putin myönsi puheessaan, että Venäjän ongelmat eivät johdu pelkästään pakotteista ja ulkopuolisista tekijöistä. Maassa vallitsee huono yritysilmapiiri ja monia rakenteellisia uudistuksia on jäänyt tekemättä.

– Venäjän talous on tosissaan heikko ja siellä on paljon ongelmia, Jaakonsaari sanoo.

Putin vetosi puheessa kansaan rakenteellisten uudistusten puolesta.

– Kyllä sielläkin pitää olla kansan kannatus uudistuksille. Näin tämän niin, että tämä oli vahva pohjustus siihen, että kansa alkaa ymmärtää sitä, että heidän pitää uudistaa, Vanhanen sanoo.

Ulkopoliittisesti merkille pantavaa Vanhasen ja Jaakonsaaren mielestä oli se, että puhe oli ulkopoliittisesti hyvin sovinnollinen, jopa yllättävän sovinnollinen.

– Minusta siinä tietty ikkuna avautui. Iso merkitys on silläkn, miten ihmiset kokevat puheen, Vanhanen sanoi viitaten syntyneeseen sovinnollisuuden vaikutelmaan.

Vanhanen huomauttaa, että Putin käsitteli EU:ta kokonaisuutena ja puhui yhteistyön merkityksestä, mikä voisi avata mahdollisuuksia ratkaisuihin Ukrainassa ja Syyriassa. Jaakonsaari on samoilla linjoilla.

– Hänestä ja Yhdysvaltain tulevasta presidentistä riippuu, miten Aleppon lapsille käy, Jaakonsaari muistutti.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme