Mainos
Mainos

Poliittisen väkivallan uhka kasvussa – katso levottomimmat paikat

Poliittisten levottomuuksien uhka on noussut suuremmaksi kuin terrorismin uhka, arvioi riskienhallintayhtiö Aon vuosittaisessa uhka-arviossaan. Suomen riskiarvio pysyy merkityksettömänä.

– Jos verrataan edellistä ja tätä uutta karttaa, niin terrorismiriski on pääpiirteissään pysynyt samanlaisena ja on nähty enemmän kasvua tällä poliittisten väkivaltaisuuksien alueella. Edellisenä vuotena oli ehkä enemmän niin, että terrorismiriski oli kasvanut ja sitä oli useamassa maassa kuin aikaisemmin. Nyt terrorismin osalta tämmöisessä trendissä ei ole mitään isoa muutosta, kun taas poliittisten väkivallantekojen osalta on ehkä nähty tiettyä kasvua, Aon Finland Oy:n johtaja Tapio Vahervaara kertoo MTV Uutisille.

Maanosista Afrikassa on edelleen eniten korkeimman riskiluokituksen saaneita maita. Noin kuusi kymmenestä vakavan riskiluokituksen maasta on Afrikasta.

Myös Lähi-idän maista puolella riskiluokitus on korkea tai vakava.

Poliittisten levottomuuksien katsotaan olevan suurin piirtein yhtä suuri uhka kuin terrorismin.

Muualla terrorismin uhka Aonin luokituksessa on korkealla Latinalaisen Amerikan maista Brasiliassa, Venezuelassa, Columbiassa ja Hondurasissa. Aasiassa korkean luokituksen saavat Indonesia, Filippiinit, Thaimaa, Myanmar, Intia ja Pohjois-Korea ja Kirgisia. Bangladeshin luokitus nousi tänä vuonna jopa korkeimmalle mahdolliselle tasolle.

Vähittäiskaupalla suurin uhka

Uhkakartta on suunniteltu auttamaan erityisesti yrityksiä arvioimaan eri maiden riskitasoa.

Toimialoista eniten terrori-iskujen kohteeksi joutuivat viime vuonna vähittäiskauppa ja kuljetusala. Kolmannes kirjatuista terrori-iskuista sattui kaupanalalla ja lähes viidennes kuljetusalalla.

Etelä-Venäjällä käytävät talviolympialaiset nostavat terrorismin uhkaa alueella. Asia näkyy myös riskiarviossa. 

– Kun mielenkiinto Venäjää kohtaan olympialaisten takia on kasvanut ja sinne paljon matkustetaan ja siellä tietysti liikkuu tavaraa ja palveluita enemmän, niin se saattaa aiheuttaa sen, että se vaikuttaa terrorismin uhkaan kasvattavasti, Tapio Vahervaara sanoo.

Suomen uhka merkityksetön

Suomen riskiarvio pysyi aiemmalla tasollaan. Uhkataso katsotaan olemattomaksi tai merkityksettömäksi.

Vielä vuosi sitten Norjan ja Ruotsin riskitaso arvioitiin matalaksi, mutta tänä vuonna myös näiden naapurimaiden luokitus on laskenut Suomen tasolle.

– Käytännössä kaikki Pohjoismaat on tämmöistä jossa terrorismi ja poliittisten väkivaltaisuuksien riski on lähtökohtaisesti merkityksetön. Se ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö yksittäisiä tapauksia voi olla, mutta jos ajatellaan yrityksiä tai liiketoimintaa niin tämän tyyppiset riskit ei ole kauhean varteenotettavia tällä alueella, Vahervaara sanoo.

Myös Saksan riskiluokitus laski samalla tavalla merkityksettömään luokkaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme