Mainos
Mainos

Politiken: Tanskaan yksin tulleilta pakolaislapsilta takavarikoitu puhelimet

Monilta Tanskaan yksin tulleilta pakolaislapsilta on takavarikoitu puhelimet, kertoo tanskalaislehti Politiken.

Tanskan poliisi on vahvistanut tiedon. Lehden mukaan puhelimet on takavarikoitu ainakin 55 alaikäiseltä pakolaiselta. Puhelimet ovat palautettu tyypillisesti kuukauden jälkeen. Tiedossa on myös tapaus, jossa alaikäinen pakolainen oli puoli vuotta ilman puhelinta.

Tanskan poliisin mukaan puhelimet takavarikoidaan pakolaislapsilta, joiden henkilöllisyyttä ei voida muuten varmistaa. Tanskan ulkomaalaislaki sallii puhelimen takavarikoimisen vastaavanlaisissa tilanteissa.

– Jos tulet maahan ja sanot olevasi Syyriasta, eikä todisteena ole mitään muuta kuin kasvot, puhelin on paras tapa varmistaa henkilöllisyys. Varsinkin, jos kaikki puhelut näyttävät menevän Ghanaan, Tanskan ulkomaalaiskeskuksen johtaja Richard Österlund la Cour sanoo Politikenille.

Poliisihallituksesta kerrotaan STT:lle, ettei Suomen poliisille ole annettu ohjeita takavarikoida puhelimia.

Ihmisoikeusjärjestöt pitävät Tanskan käytäntöä ongelmallisena, sillä puhelin voi olla pakolaiselle ainoa tapa pitää yhteyttä perheeseen.

Viime vuonna Tanskaan saapui yksin noin 2 000 alaikäistä pakolaista. Määrä kasvoi huomattavasti edellisvuosista, sillä maahan on vuosittain saapunut yksin reilut 200 pakolaislasta.
Suomessa asiasta uutisoi Yle.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme